rainSzél zúg a fák ágai között, esőcseppek csillognak a zöld fűszálakon, hideg levegő próbál visszatartani, de hiába. Az ösztön erősebb, uralkodik a körülmények felett. S a korai órák a Balaton partján találnak. Eső mosta földeken futsz tova.

 

Vasárnap délelőtt, szeretem, mert olyan jó elnyújtózni a meleg takaró alatt. S aztán feleszmélek, tegnap lazítottam, pihenőnap, regeneráló nap volt, ma akkor mozdulni kell…Irány  a Balaton part, mert a vizet azt látni, érezni kell.. Igen ám, de mindössze 1 Celsius fok a hőmérséklet és fúj a szél, szemerkél az eső, erősen ködös az idő. Hajajj, vízhatlan futódzseki felkerül, aláöltözék, sporttrikó a vese védelmére, kesztyű, sapka bár csak nyári baseball. S terepcipő a sár és a csúszásveszély miatt.

 

Esős, szeles időben szélálló dzseki, sapka, meleg réteges öltözék szükséges a szabadban történő edzésekhez

Esős, szeles időben szélálló dzseki, sapka, meleg réteges öltözék szükséges a szabadban történő edzésekhez

Bemelegítő krém, nem elég a megszokott gyakorlatsor, de aztán irány kocogótempóban a megszokott útszakasz.

Válassz rövidebb távot ha kellemetlen az idő,  de mindenképp friss levegőt akarsz szívni, s a szabadban edzeni. S az aranyszabály a vízhatlan felszerelés mellett ez: megállni tilos! Ne fuss tempót, inkább egy közepes sebességgel, haladj,  ne melegedj túl. A szél, az eső, a köd, a párás vízparti levegő, a víztócsák a nedves fű, az átázó futócipő mind-mind hőelvonó, s ezen ideig-óráig segít a mozgáshőd és a felszerelés, de van egy határ..

runra1

 

 

 

A pecás már visszafelé jön, amikor én még csak elkezdem  az edzést, csepegnek rám a fák alatt haladva az ágakról a vízcseppek, szürkeségben borul a táj, épp csak világos van. Kell valamiféle megingathatatlan belső motiváció, hogy még most is tudj sportolni, futni, edzeni a szabadban.

 

S egy történet a végére: a minap láttam összefoglaló filmet a sivatagi futásról, 6 nap 280 valahány kilométer persze sivatagi körülmények között…ember feletti küzdelem, mégis több százan teljesítik. Futva. S miért? Egyetlen okért: Képesek irányítani magukat, döntéseiket, testüket. Uralják önmagukat minden körülmény közepette…Képesek legyőzni a nem megy, nem sikerül, én vesztes vagyok, minek ez nekem érzést és gyötrő gondolatokat. Csak ezért vágnak neki a sivatagi futásnak..

 

S ugyan ezt érezheted a szemerkélő esőben nekiindulva. Hideg is, esős is, de mégis meg tudod tenni…vizes az avar, csúsznak a falevelek, amire oda kell figyelned. Megállni tilos, a vizes ruházat azonnal hőt von el a testedtől. Sapka, a fej védelme miatt – hisz párolgás itt is végbemegy- illetve a kezek védelme is fontos a téli időszak edzéseinél, ha odakint futsz..

De megéri, a friss levegő, a nem túl hosszú távra tervezett edzés belefér, még ilyenkor is.  Aztán a nyújtás végeztével mielőbb cseréld ruházatod szárazra és jöhet forró tea!

F-sports1Az ünnepi étkeket is valahogy le kell dolgozni, s a sportoló úgy sem tud hosszú ideig mozgás nélkül lenni..S közben a tavaszi versenyek alapozását is jelentik ezek az edzéseink, miközben eső mossa a földeket..Mert jön még tavasz, s lesz még nyár is