S köd utánam is a téli Balaton partján, miközben egyik kesztyűt húzom fel a másik után. Aztán sapka-sál, téli vastag sportzokni, s végre lehet indulni, futóedzésre a téli vízparton.

 

Bemelegítés közben nézem a vízen úszkáló kacsákat, hattyúkat, a kristálytiszta vizet.

Elindítom a zenejátszót, segítsen a melegítésben a zene pergő ritmusa is, aztán jobb, ha indulunk, hosszú út áll előttünk, vagy egy órányi..

Érzem, minden rendben van, I feel it is all right

A hőmérséklet nem emelkedik nulla fok fölé, tehát jó lesz szedni a lábunkat, különben odafagyunk. IMG_20141215_090645

Igyekezz valóban sűrűn emelgetni a lábad elfelé az aszfaltról, s mozogj, ahogy csak bírsz. Ez a legfontosabb, miközben persze a futótechnikája is ügyelj.

20141215_101704Bemelegedve az izmok, igazán kellemes a mozgás érzése, lábam egyenletes ütemben éri a talajt, gyorsan maradnak el mögöttem a kilométerek. A pulzusmérőn a számok szépen emelkednek a felső tartomány irányába, ideje hát alkalmazni a helyes testtartást, s lazítani, mélyíteni a légvételt.

Testtartás: dőlj hátra, egyenes gerinc, fejed emeld mindig fel, előre nézz, legalább 20-25 méterre magad elé. Ezáltal nyitod a mellkasod, nem dőlsz rá a tüdődre, nem nyomod azt össze, engeded áramolni szabadon a levegőt. A mély légvétellel többletoxigént juttatsz be, a többletterheléshez, ami a futáshoz szükséges, több levegő is kell.

Lágy dallamok, segítik tartani a lépésütemet!


Lekanyarodom a part irányába, gyors nyújtás, de hamar megérzem a már vizes sportruházatot, szóval megállni tilos, különben biztos a megfázás. Így aztán tovább futok a fordítótávhoz, ami már az ötödik kilométert jelenti. Néhány autó az úton, szokásos kutyás sétálók, de sehol egy futó…

Aztán visszaút, s igen, az a bizonyos flow érzés, ami élménnyé teszi a sportot, a futást. S közben a gondolatok sora, miért épp a futás: jó kérdés, elsőként szeretni kell magát a mozgásformát, aztán pedig megtanulni futni, majd látni, érezni benne a mozgás örömét. S igen, elég egyszerű futócipőt húzni, aztán irány a vízpart, vagy a környező utcák, terek, vagy a terep..

Még egy kis talpad alá való.. 🙂 meg ne fázz, szedd a lábad, s ne a gyógyszereket!

runwiVisszaérek a kezdőponthoz, alig múlt el a délelőtt fele, letudva egy órányi futás, 10 kilométer a lábaimban..valahogy így kell ennek lenne. Ködös napok vannak már, nem könnyű rávenni magunkat a szabadban való sportolásra, de megéri! Utána zuhanyozás, ruhacsere, forró tea, ha teheted szaunázz. S lassan elérjük ennek az évnek a végét is..