Azok vagyunk, amit megeszünk, ép testben van ép lélek. Szervezetünk fenntartása a bevitt táplálék függvénye, elsődleges fontossággal bír a minőség és a mennyiség

 

A tiszta (clean) étkezés megvalósítása igencsak nehéz feladat, a boltban vásárolt élelmiszerek többsége feldolgozott. A hús, tojás, zöldség és gyümölcs beszerzése vegyszermentes, bio gazdaságokból megvalósítható, melyhez szükséges feltérképezni a beszerzési forrásokat. A víz, mint alapvető táplálékunk a tisztaságának milyensége a legfontosabb mutató, sok helyen sajnos a csapvíz fogyasztása sem megoldható.

Az édesített és ízesített italok fogyasztása akkor felel meg a szervezetünk egészséges táplálásának, ha például tartósítószermentes és hozzáadott cukortól mentes gyümölcs-és zöldségleveket sikerül beszereznünk. Az élelmiszerek beltartalmi értéke – vitaminok, ásványi anyagok, makró- és mikrotápanyagok, rostok, – függ a termesztési tisztaságtól, a tárolás minőségétől és az esetlegesen hozzáadott adalékoktól. Tehát a valóban tiszta élelmiszerek fogyasztása bár ajánlatos lenne, csak kevesen tudják azt megvalósítani.

A gyermekeknek és a felnőtteknek is sokszor nehéz megmagyarázni, hogy ne csokoládét fogyasszanak, hanem banánt vagy édes gyümölcsöt, vagy aszalványt nassolásként. Túl gyorsan nyúlunk az elérhető és sokszor kedvező árával csábító sütemények, cukorkák után. A heti egy-két alkalommal fogyasztott, házi készítésű és kis adag édes tészta kevésbé káros számunkra, mint a folyton bekapkodott kalóriadús nasik.

A péksütemények a leginkább akaratot megtörők, hiszen sok mára édesítőszerrel és teljes kiőrlésű liszttel készül, ami persze épp úgy káros a szervezetünknek, mint a cukorral, mézzel készült fehér lisztes termékek.

A napi 3 zöldség és 2 gyümölcs fogyasztása az emberek többségénél szinte soha nem valósul meg, habár ez jelentené a szervezetünk számára az egyensúlyt. Az inkább zöldségalapú és szénhidrátban szegény fehérjében gazdag azaz mediterrán étrendről már sok tanulmány kimutatta, hogy a leginkább megfelel a helyes táplálkozásnak.

Sok esetben sejt azaz génszinten van bennünk berögzülés, a tanulási folyamatok ilyen mélyen vésődnek be, nem csak gyermekkorban, hanem már a születés és fogantatás előtt. Amilyen életmód rögzül a szülőknél, az öröklődik tovább genetikailag a gyermekeknél is. Persze felülírható, tudatossággal és felismeréssel ám ez igen ritkán valósul meg.

Többszörösen emelt kalóriamennyiséget viszünk be napi szinten, ráadásul legtöbbször rossz összetételben. A munkánk, a családi életünk, a környezetünk, melyben élünk, a lehetőségeink hatalmas befolyásoló tényezők, meghatározzák étkezési szokásainkat.

Amikor egy betegség tudatosít bennünk felismeréseket, szerencsére még van mód változtatni, amennyiben időben változtatunk. Alapvetően arra érdemes fókuszálni, mi az, ami épít és mi az, ami rombolja testünket. Ez egy jó kiindulási alap a helyes szokások és étkezés lépésről lépésre történő kialakításához, szükség esetén kérjünk szakembertől – gasztroenterológus – segítséget ehhez!