A mikor elkezdesz egy diétát,  körülbelül 2-3 nap után érezteti hatását. Nem vagy éhes, nem korog a gyomrod, de egyfajta hiányérzeted van. Ez a megszokásból adódik, ne téveszd össze az éhséggel. Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés?

Természetes folyamat, hogy a korábbi megszokott étkezési rutinod változtatása az elhagyott életmód utáni sóvárgással jár eleinte. Ilyenkor mindig legyen előtted, hogy miért váltasz életmódot és mit érsz el vele. Ez segít!

A mérlegen állva és a tükörbe nézve mikor leszel mosolygós és elégedett: ha a sütemény vagy ha az alma van a kezedben? 🙂

Alapszabályként tedd a következőt, ha úgy érzed, enned kell valamit:

1. Vizsgáld meg az „éhségedet” valóban éhes vagy-e vagy csak érzelmileg hiányzik az étel? Mindig ez legyen az első reakciód, amikor jelentkezik az érzés!

Lehetséges, hogy nehéz napod van a suliban, munkahelyen, szomorú vagy, nem sikerül valami, vagy épp ellenkezőleg: kirobbanó jókedved van. Ezek mind okozhatják, hogy vigasztalásként vagy éppen jutalomként automatikusan az ételhez nyúlsz. Ez nem hiba, a megszokás eredménye, és mint ilyen, változtathatsz rajta. Persze akaraterő az kell hozzá és önismeret!

Bármerre nézel az életedben, folyton az étkezés ilyen-olyan formájába ütközöl. Pedig a létfenntartásodhoz nem kell ennyire az evés köré építened az életed!  Azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk!

Ha megéhezel, először mindig folyadékot fogyassz: igyál egy pohár vizet vagy gyümölcslét hígítva. Könnyen keverhető össze a szomjúságérzet az éhségérzettel. Pedig sokszor csak folyadékpótlásra van szükséged. Ha az éhségérzet jelentkezése előtt úgy 1-2 órával ettél, még biztosan nem lehetsz éhes! Ennyi idő alatt nem megy végbe az emésztés, így valószínűleg érzelmi éhséged van! Ebben az esetben igyál meg egy tejeskávét, vagy fogyassz valamilyen gyümölcsöt, tehát igyál meg 2-3 dl folyadékot.

A folyadékfogyasztás ezért az étkezés alapja. Igen, valóban a víz a legfontosabb, de ízesítheted citromlével, gyümölcslével. Lehetőleg szénsavmenteset igyál, tudom, ez nem olyan kellemes, mint a szénsavas, de felesleges CO2-t juttatsz be a szervezetedbe. Ihatsz teát, rendkívül sokféle kapható már, javaslom a gyógyteákat válaszd nagyobb arányban, mint például a menta, gyömbér, csalán, csipkebogyó,  ezek  ízesítve is megvásárolhatók már a boltokban. A zöldtea legyen az alap, ebből naponta legalább egyszer fogyassz egy filternyit. Ha ezzel indítod a napod, nem fogod elfelejteni. Ha szereted a fekete teát (az Earl Grey nagyon aromás, tényleg finom), nem baj 🙂 csak folyadék legyen.

A másik alap az étkezésben a zöldségek magas aránya. Nem a gyümölcsöket emelem ki, mert azokat vitamin és vízpótlásként biztosan mindenki megfelelő mértékben fogyasztja.

Tehát a zöldségekről: beszéltünk már arról, hogy mindig az a legfontosabb, minél inkább a természetes előfordulásához közelebbi feldolgozottsági fokában fogyasszuk ételeinket. Így kerül be szervezetünkbe a legnagyobb mennyiségben és így hasznosulnak a legjobban az adott élelmiszer vitamin, ásványi anyag és rostforrásai. Persze nem ehetjük meg nyersen a burgonyát, vagy a halat, de még a sárgarépa is nehéz eset nyersen..Itt jönnek be az egészséges életmód tananyagai: mit és hogyan készítsünk el?

Idővel Te magad is össze tudod állítani az étrendedet, de kezdetben érdeklődj például az edződnél, életmód-tanácsadónál, olvass sokat a témában, hogy minél nagyobb ismereted legyen a témában.

 A legegyszerűbb zöldségforrás a saláta, itt nem a jégsalátára vagy fejes salátára kell gondolni, hanem a hideg és/vagy meleg úgymond összetett salátákra. Ezek lehetnek alap nyersanyagokból összeállítva (káposztafélék, saláták, uborka, paradicsom, paprika és még sok akad…) mondjuk natúr joghurttal leöntve. Vagy megpárolva és tésztával összekeverve. Vagy majonézes-mustáros öntettel elkészítve.

Próbálgatni kell és lehet bátran kísérletezni az ízekkel. Sokszor csak önmagában a savanyú káposzta fogyasztása is elegendő lehet, mondjuk az ebédre készített pörkölt mellé már kellő zöldségforrást biztosít.

Egészséges étkezés

Ügyelj arra, lehetőség szerint ne sózd a salátáidat! Inkább érezd az ételek ízét és zöld fűszereket használj, borsot, ha kell akkor sót, de tényleg csak épp egy picit szórj a salátába. Az üzletekben sokféle vegyes zöld-fűszer kapható, például a Provance-i, amit csak rászórsz a salátádra és már van is íze…

Az életmódváltás legalább egy évet vesz igénybe, de az alapokra való áttérés és az első eredmények jelentkezése is hetek, hónapok múlva lesz tapasztalható, szóval készülj hosszú, de győztes csatára és ne az első száz méteren akard megnyerni azt.

Készen állsz a nagy ugrásra?