A nyári nap melege perzselő hőséggel köszönti a strandszezont. Hosszú hétvége, Pünkösdi ünnepek, már péntektől szabadságon van, aki teheti. Jöhet a pihenés, persze némi edzést most is tartunk, kössük össze a jót a még jobbal.

A hétvége már a nyár jegyében telik, indítsuk  egy átmozgató, erősítő súlyzós edzéssel, 60 perc Iron Cross éppen megfelel erre. Izomtömeget növel, fokozza az állóképességed. Az edzés végeztével fogyassz el egy fehérjeturmixot vízzel vagy tejjel elkészítve.

A klasszikus, a fekvőtámasz, egyenes hát, ne nyomd fel a popsit a hátad, derekad ne essen be, egyenesen tartsd magad..ne karból, hanem fenék- és combizomból próbáld emelni magad

A klasszikus, a fekvőtámasz, de most step padon végrehajtva ne karból, hanem fenék- és combizomból próbáld emelni magad

súllyal, narancs tárcsa 5 kg, zöld 2,5 kg, sárga 1,25 kg Fontos: egyenes háttal, sarkon egyensúlyozva

egyenes háttal, sarkon egyensúlyozva

 

 

 

 

 

 

 

A teremedzést követően jöhet a futás. A melegben napközben  lehetőleg ne fuss, válaszd a reggeli, vagy az esti órákat a sportolásra.

Irány a Balaton-part! Leparkolok a strand mellett, majd a parton elvégzem a bemelegítő gyakorlatsorokat ahogy azt megszoktuk már, legalább egy zeneszám idejéig. Még csendes a part, de már a horgászokat felváltják a gyerekes családok, a bringás tókerülők, a kirándulók, egyértelműen itt a nyár.

Kezemben kisebb vizes palack, bármennyire kellemetlen és sokak számára zavaró a cipelése, nyáron barátkozz meg vele. A 10 vagy még több kilométeres távok 25 Celsius fok körüli hőmérsékleten már frissítést igényelnek.  A 120 vagy 150 ml-es flakonok megfelelnek a célnak. A vízbe tegyél pezsgőtablettát, Mg vagy C tartalmút,  pici citromlét, a savanykás íz jól fog esni, vagy fogyassz izotóniás italt, ami jól hidratál.

PoweradeIonBerry_RenderViselj fehér sapkát, vagy fejkendőt, amit be is nedvesíthetsz, a napszemüveg szintén fontos. Férfiaknál gyakran látjuk a mez nélküli edzést, de a napégés miatt ezt kerüld inkább. Egy könnyű, laza póló viselése ajánlott nyáron is!

images

A bemelegítő szakasz laza kocogás, ahogy megszoktuk 10-15 perc, majd két dombos szakasz következik, felfelé is futunk! Ne dőlj nagyon előre dombrafutáskor, segítsd  karmozgással is a lépéseidet, szinte lábujjhegyre érkezz talajfogáskor.

Majd egyenes szakasz jön, ilyenor megnyugszik a pulzusunk. Közben nyílt terepre érek, éget a nap sugara, mégis szerencsés a vízparton futni, hiszen a vízpára némiképp hűsítő érzetet ad a part közelében.

A fák árnyéka is védelmező, de a fordító után, a vizespalack tartalmát csökkentve, sem ad elég hűvöset, bizony meleg van mindenütt.

A napszemüveg lencséjén vízcseppek jelennek meg, pedig nem esik, hiába, az izzadás a megszokottól is erőteljesebb, milyen jól fog esni futás után  a víz hűsítő érzése!

Rá is kapcsolok az utolsó egyenesben, s a partra visszaérve, elvégezve a nyújtásokat, néhány perccel később már a kellemes Balatonban lubickolva frissítek.

2013-6-3-SummerRunTipsAz edzés élménye így a szokottnál is jobb érzés, a futás végeztével várható strandolás még kellemesebbé teszi a sportolást. Itt a strandszezon, használd ki, élj a lehetőséggel, és kösd össze a mozgással.