visszaállni a sportos életmódra

A  hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe – az ismerős dallam szól a fejemben amikor a hegytetőn magasodó kilátópontra nézek. Igen, oda futunk fel… a terepfutás szépségei és nehézségei.

Még tart a nyár fülledt, párás melege,  mivel a hajnali felkelés az utóbbi időben nem jön össze, marad az esti tréning.

Az aszfaltos futás tudvalevő, hogy erősen igénybeveszi a testet, s hiába a jól párnázott futócipő, a folyamatos kemény talajú futás az izületeknek, csontoknak, izomzatnak nagyon nem tesz jót.

Irány hát legalább néha a földút, makadám út (murvás-egyenetlen-köves, például a szőlődűlők között). Az esti közös, edző által irányított tréning így terepfutást jelentett, amihez trail vagy cross cipőt húzunk a lábunkra.

Terepen terepcipőben fuss, mély barázdák a talpon a biztos talajfogásért

Terepen terepcipőben fuss, mély barázdák a talpon a biztos talajfogásért

A terepcipő mélyen barázdált talpa, a rugalmas, csúszásmentességet adó gumibetétes talp jelentősen megkönnyíti az amúgy igencsak hepe-hupás úton való futkározást.

Ajánlott folyadékot magaddal vinni, akár övre csatolt palackban, vagy kisebb hátitáskában, hiszen a terep rendszerint távol esik a településektől, s így vízcsapra sem lelsz. Bár akadnak erdei források, jellemzően nem ajánlott ezekből inni.

Salomon- terepcipők terepre...

Salomon- terepcipők terepre…

Futóöv rögzíthető vizespalackkal, zsebbel

Futóöv rögzíthető vizespalackkal, zsebbel

 

 

 

 

 

 

 

 

A lábnak felér egy gyógytornás kimozgatással az ilyen edzés, de figyelj a lábad alá, nézd meg, hová is lépsz. A kövekre lépve bokaficam is lehet, ezért hát óvatosan!

Közben az aszfaltos, lejtős szakasz végetért, következik egy sík menet, majd a makadám út ami már sejteti, itt most mászás következik…úgy 600 méter hosszan. Lépésnyi széles ösvény kanyarog a hegytetőre fel, majd’ hogy nem négykézláb igyekszem feljutni, erősen  rádőlve a hegyoldalra, karral pedig segítve a haladást.

terepfutás erdei ösvényen, ez is része lehet egy technikás edzésnapnak

terepfutás erdei ösvényen, ez is része lehet egy technikás edzésnapnak

Aztán egyszercsak az erdő párájából egy tisztásra lépünk ki, felértünk! 25 perc telt el mindössze az indulástól, s máris túl vagyunk egy szabadtéri futáson és lépcsőzésen! Lépcsőzés, amit a meredeken való felkapaszkodás tökéletesen helyettesít, természeti környezetben.

IMG_20140621_125400

Pár korty folyadékpótlás jöhet- 30 percenként elegendő két-három korty, óránként max. 8 dl -, az izzadás mértékétől és az előzetes hidratálástól függően.

Futólépésben haladunk tovább, még mindig kissé felfelé, de már autónyi széles, murvás úton, lábam lépésenként süllyed a mély talajba, mintha a tengerpart homokja tenne próbára.

IMG_20140621_125841

Az esti meleg, párás levegő felerősíti az illatokat, füszernövények keverednek a fű illatával. Meditációs futóedzés ez!

Még egy emelkedős szakasz jön, de ez már újra aszfalton, majd jöhet a másfél kilométer lejtmenet, örömfutás a kiindulási pontig.

48 perc a terepes, hegymenetes edzés összesítése, 7,5 km a táv . Max. pulzus 178. Közben, a lassabb tempó által adott lehetőséggel élve, végig figyeljük és korrigáljuk a lépéstechnikát, légvételt, karmunkát, testtartást.

Keri Nelson trail runner.A hétvégén ha felmész a hegyekbe, szellőztesd ki a fejedet, kapcsolódj ki, tervezz be egy futókirándulást is. Terepcipő, folyadék, zenejátszó, haverok, fanta 🙂 Mehet a kutya is, a tempó kocogós, nyugodt legyen. Kiváló crossedzés ez, az sem baj, ha a hegycsúcsokra felsétálsz, persze tempósan 🙂