hot

Nyári délután, közeleg az este, megszokott rutinnal strand helyett a fitness-terem felé irányítjuk lépteinket. Fülledt, meleg a levegő, jót tenne a víz hűvöse, ám addig is emelgetjük a súlyokat, a sajátunkat is. Hot Iron edzésen.

 

Heti két alkalom az ajánlott ebből a 60 percnyi súlyemeléssel erősen átszőtt edzéstípusból, ami segíti az izomtömeg-növelést, állóképességet javít és persze kardió edzés is egyben. A nyári, meleg levegő  oxigénhiányos és fülledt. Amint kortyolunk a kulacsba töltött italból, szinte azonnal kiizzadjuk, nem könnyű a test megfelelő hűtése és a kemény edzés együttesen.

Félóránként egy-két korty, óránként max. 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg, stb)

Félóránként egy-két korty, óránként max. 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg, stb)

Megszokott bemelegítő gyakorlatsorral kezdjük az edzést, miközben a nyitott ablakon át kitekintve a fák-bokrok zöldjére, vágyódunk a vízpartra. Alig tíz-tizenöt perc, s már jöhet is  a súlyokkal terhelt rúd, felhúzás-evezés: vezényszóra ritmikusan dőlünk előre s végezzük az edző által kért gyakorlatokat, fülbemászóan dinamikus zenére.

 

Hihetetlen, de már a második körben a könyökömön jön ki…na nem az edzés, inkább a verejték, kövér cseppekként legördülve a padlóra. Sebaj, erős vagyok és kitartó, hisz mások is ezt teszik, kellőképpen tud motiválni a csoportos edzés.

 

 

Közben a kézből a vállakra kerül a rúd, persze súlyokkal, s nem kímélve magunkat – hiszen teher alatt nő a pálma azaz az izmaink – folytatjuk az órát guggolással. Szép szabályos kitörések jönnek,  ügyelve arra, hogy a térd nem megy a boka vonala elé, ezért csípő magad alá billent, támasztó láb süllyeszti le a testet. Hű…nem könnyű, s már nem csak a karomon folyik a víz, hihetetlen, de a hajamból is..

Minden korosztálynak Hot Iron edzés: kitörés, guggolás szabályosan

Minden korosztálynak Hot Iron edzés: kitörés, guggolás szabályosan

Gyakorlatok közti váltáskor gyorsan belekortyolok a vizembe, amibe citromot facsartam s egy csipet tengeri sót szórtam, narancslét is még tettem bele, afféle házi elektrolitos sportitalként fogyasztva. Elektrolitok: hírvivő szerepük van a szervezetünkben,  többek között a folyadékháztartásért is felelősek. Se túl sokat se túl keveset ne igyunk! Óránként legfeljebb 8 dl-t, de kerüljük el a szomjúságérzést is, ami már a dehitratált állapotot jelzi, ne várjunk addig az ivással.

6614bdb11cd83d3d1aa12859b999578a

Sportital házilag: a drága bolti sportitalokat időnként helyettesítheted otthon készítettel: fontos, hogy só kerüljön bele valamint  cukor, gyümölcs és/vagy zöldséglé formájában pl. narancs, citrom, uborka, eper, dinnye, barack, stb. Használhatsz kókusztejet is ízesítésre.

Az óra következő részében már a step padon fekszünk,  kiemelés után nyomjuk a rudat a mellkas fölé.

Megkönnyebbülés,  amikor következnek a máskor nem-kedvelt  sajátsúlyos gyakorlatok, alkartámasz, fekvőtámasz, oldalfekvés-lábemelés, hasprés.

Sajátsúlyos gyakorlatok: oldalemelés, nem könnyű..

Sajátsúlyos gyakorlatok: oldalemelés, nem könnyű..

Azért is becsületesen felülök és végigcsinálom a gyakorlatokat. Nagy segítség és komoly motivációt ad, hogy az óra lassan ismét körbeért, letelik a 60 perc, és a nyújtás édes nyugalma után jöhet a zuhanyozás. Edzés után pedig a fehérjepótlás turmixital formájában, segítve az izomzat regenerációját és az izomépítést.

slide_4Erőt adó, hogy mások sem hanyagoljál el és jönnek a nyáresti edzésekre, persze, hogy jobb lenne a Balaton hűsítő vizében felfrissülni. Mennyire más életérzés egy edzés után megtenni mindezt, a lenyugvó nap fényében.