Mire gondolsz….?

 Futni vagy nem futni, jó kérdés. Bárki képes rá? Eleinte, nem, ezt is tanulni kell. S bizony, soha nem lesz könnyű! De, tudod, a nehéz dolgok edzik meg az embert, néha szó szerint. Ugye milyen „nehéz” is tud lenni a súlyzó?

 A soron következő edzésnapom, amit a Bakony szurdok-völgyei  felkészülésére szántam, terepfutás volt.

Szerencsére mára jobb időjárási körülmények voltak, így be lehetett vállalni a terepfutást, amit már nagyon vártam. A Bakony-i futás ugyebár offroad-futás, nem hiszem, hogy amióta nyáron arra jártam, leaszfaltozták volna a Cuha-völgyet.

Gulyadomb napsütésben

Tehát az elmúlt napok aszfaltos edzései után végre földet éreztem a lábam alatt. Ha bevállalod, és remélem, mielőbb megteszed, nagyobbrészt talajon fuss. Itt jobban kell ügyelni a helyes futótechnikára, hiszen a gödrös talaj, a fűcsomók, a murva, az egyenetlen talaj rendesen megdolgoztatja a bokaízületeidet és a szalagokat.

Nem kérdés – ugye eddig sem volt az – csakis megfelelő futócipőben szabad bevállalni ezt a terepet.

 

Ajánlom a nekem jól bevált Adidas lábbeliket, például a Duramo 3 elnevezésűt, ami „vegyes használatú” azaz aszfaltra és terepre is jó.

 

Amikor földet érzel a lábad alatt, szilárd burkolat után, olyan, mintha puha szivacson futnál. Én még soha nem tapasztaltam térdfájdalmat talajon, ami pedig aszfalton elő-elő fordul, hisz az „kemény” terep lábadnak, nagy rázkódás éri a szalagokat, inakat s magát a csontozatod is.

Nagyon figyelned kell a lépéseidet, hisz könnyen gödörbe, vagy más „rossz helyre” léphetsz, igen fontos a helyes egyensúly. Látod, nem hiábavalók az edzések végén az úgynevezett izolációs gyakorlatok, vagy az egylábas guggolás és hasonlók. A terep azt is jelenti, hogy dombra is fel kell futni…. kitűnő gyakorlás erre Veszprémben a Gulyadomb, vagy Káptalanfüreden a Köcsi tó és környéke.

Fontos szabály, futáskor körülbelül 15-20 méterre magad elé nézel, szemmagasságban tartva tekintetedet. Ez terepen különösen fontos, ha nem figyelsz kellően, egy nagyobb ág, vagy kidőlt fa, esetleg egy árok, ami a múltkor még nem volt ott, könnyen meglepetést okozhat, és ami a legnagyobb baj, sérülést.

 

A végére néhány saját tapasztalat, amúgy biztatásként a futáshoz.

Igen, hiába sok évi edzés, ma is nehéz elindulni. Van izomlázam nekem is,  néha nehéz elegendő levegőt venni, és nem mindig futom le a kijelölt távot egyben, van, hogy pár lépést belesétálok. Bár legtöbbször zene nélkül futok, de nekem is kell néha egy-egy pörgős szám, hogy végigcsináljam. Hidd el, másnak is, még az élsportolóknak is bele-bele szúr néha az oldala, ha nem jó ütemben veszi a levegőt.

A különbség a kitartásban van. A mozgás szeretetében, a sportos életmódban. Amikor nem adod fel, akármennyire fáj, amikor végigfutod a távod. Mert fejlődni fogsz minden egyes lépéssel, minden megtett kilométerrel, minden nappal! Zsír helyett izomból lesz több, s már könnyen futsz. Lesz állóképességed, mert a tüdőkapacitásod növekedni fog minden egyes sporttal töltött nappal. Egyre kevesebbet leszel beteg, s valahogy minden más is jobban fog menni, másként látod magadat, talán a világot s benne az embereket is.

 

Sportolj, mozogj minden nap!