Bakony szurdok-völgyei, 2012. november 11. vasárnap Táv: 14 km

Futás ősszel

Készüljünk fel együtt ! A legkisebb táv, a 14 km-es, Zircről indul, a cél pedig erdei úton át a Cuha-völgy bejárata, Vinye, összes szintkülönbség 20 méter.

Első edzés nap, péntek

A mai napra Balaton-parti futást terveztem, Balatonfűzfőről indultam Kenese irányába a parti úton, majd visszatérve Tobruk és némi levezető utcai futás, amivel teljesült a 10 kilométer a tervezett egy órás szintidőn belül.

Az út nagyrészt aszfalton, erdei környezetben halad, van szintemelkedés is, de a legfontosabb talán a szabadban futás, miközben teszteljük a futófelszerelésünket is. Sütött a nap, így viszonylag kellemes idő volt, ám az edzés végére előbb csak szemerkélve, majd rendesen elkezdett esni az eső .

Alapszabály, hogy inkább eggyel kevesebb, mint több réteg ruhát vegyél fel a futáshoz, mivel a többletruha edzés közben igen kellemetlen lehet, túlmelegszel, ezzel rontod a teljesítményedet. Alapvetően kb 6-8 C°-al emelkedik futás közben a testhőmérsékleted, ezt figyelembe kell venni az öltözék kiválasztásánál.

Célszerű meleg futónadrágot felvenni, a felső réteget pedig lehet variálni. Hosszujjú felső polármellénnyel vagy ugyanez a felső szél- és esőálló dzsekivel, de lehet rövidújjú alsó póló melegebb futó-felsővel.

Nekem a 10 fok feletti hőmérsékletnél a futótrikó-hosszujjú felső polármellénnyel kicsit soknak bizonyult. Azt azonban fontos tudnod, ha megállsz nyújtani, vagy beiktatsz egy pihenős-sétálós szakaszt, az izzadás miatt nagyon gyorsan fázni fogsz, emiatt hűvös/hideg időben ezeket a szakaszokat csökkentsd, nagyon könnyen meg lehet fázni!

A sapka nem szükséges, de egy fejpánt nőknél hasznos lehet.

Az első felkészülési edzés sikeres volt, de hozzá kell szoktatnod magad az időjárási körülményekhez, azaz a szélhez, esőhöz, hűvöshöz.

Érdemes szaunázással erősítened a szervezeted, az immunrendszered, kombinálva az egészséges étkezéssel és emelt vitaminpótlással. Én 1000 mg-os C-vitamint szedek, amit most B-vitamin komplexszel és Mg-al egészítettem ki (Magne B6), amely az izmok regenerálódásában szerepet játszik.

Folytatjuk a felkészülést…