Bakony szurdok-völgyei, 14 km-es táv 2012.november 11. vasárnap

Folytatjuk a felkészülést…

 

Második edzés nap, szombat

Ma ismét a Balaton-parton futottam, ragyogó napsütésben, s ma Almádit választottam helyszínül. Nyoma sem volt a pénteki esős, szeles időnek, így ma egy hosszú ujjú futó-felsőben és hosszú téli futónadrágban edzettem.

Mindig csodás élmény a vízparton futni, miközben szinte folyamatosan látod a kéklő vizet, ragyog a nap, kék az ég, idillikus, igen, s  hidd el, nagyban megnöveli a futókedvedet és a teljesítményedet!

Futásra készen

A tegnapi 10 km-es edzésnapot megéreztem, s bár az időeredmények ma is megfelelőek voltak, izmaim fájdalmasan húzódtak össze.Nagyon fontos a bemelegítés, főleg a mostani hidegebb időben, valamint a futás végén a nyújtás.

Mai tervem szerint az 5 kilométert kissé felülteljesítve a Balaton-parton, az edzés második részét Veszprémben, a Gulyadombon fejeztem be.

Almádiban végig aszfalton futsz, egy rövid murvás szakasz szakítja csak meg, így mindenképp szerettem volna terepen futni, hiszen a Cuha-völgy nem lesz leaszfaltozva…

A terepfutásra kitűnő választás a Gulyadomb, az Állatkert felett. Erdei környezetben, talajon és murván egyaránt lehet futni, akad rendesen szintemelkedés is, szóval ideális a terepversenyre való felkészülési edzésekhez.

Megélénkülő szél nehezítette a futást, de a táj szépsége, valamint a kitudja honnét előtörő erőtöbblet átlendített a holtpontokon.

Mert akad az is. Hosszú a 10 kilométer, főleg ha eddig jobbára csak 3-5-ös távokat teljesítesz. Aztán az is sokat ront a teljesítményen, ha csak aszfalton, kemény talajon futsz. Nem csak az ízületeidet terheled, hanem meg fogsz lepődni, amikor először lépsz talajra. Nehezebb bizony, a talaj mélysége többleterőt kíván, itt nincs alattad egy rideg réteg, ami segíti az elrugaszkodásod.

Persze tudom jól, sokszor csak a szilárd burkolaton való futásra van lehetőség, de ha csak teheted, talajon fuss!

S még egy fontos dolog, talajra terepfutócipő, aszfaltra aszfaltos talpmintázatú cipőben szükséges futni. Illetve vannak cross típusok is, amelyek – mint amilyen az én cipőm is- nagyrészt talajra kisebb részben aszfaltos futásra tervezték. (más-más talpbordázat és rázkódáscsillapítás jellemzi  a különböző tereptípusokat!)

Második edzés-felkészülés teljesítve, jön a vasárnap, ami pihenő azaz regeneráló nap lesz. Hidd el, egy beiktatott pihenő nap fontos lehet a következő edzésnapok teljesítménye szempontjából.

A fizikai felkészülés, az izmok edzése mellett fontos a megfelelő étkezéssel és vitaminokkal is készülni.Növeld a fehérjebevitelt (izomépítők), erősítsd az immunrendszered C-vitaminnal, segítsd a regenerálódást Magnéziummal, B-vitaminnal.

Következik a túra hete, amikor is cross-edzéseket is be fogok iktatni, például spinninget, miközben továbbra is marad a futás.