Az örök téma: diéta, edzés, de okosan!

Helyes táplálkozás összetevői

Nem elegendő egyszerűen csak fogyókúrázni, ezt felejtsük már el! Használjuk inkább a DIÉTA kifejezést és a diétás étkezés szabályait kövessük, amit ötvözünk a mozgással, sporttal.

Senkinek nem lehet célja az elhízott testalkat, a nehézkes mozgás, a magas vérnyomás, a visszerek, a derék körüli úszógumi, hogy csak néhány „nem szeretem” következményt említsek a helytelen, azaz nem tudatos életmód következményeiből.

Ha már belekerültünk, nem fogyókúrával, hanem tudatos életmóddal állíthatjuk helyre testünket, lelkünket. Az elsődleges feladat, mindezt fejben elhatározni. A gondolkodásunkat kell átállítani, enélkül nem fog menni. El kell határozni, hogy változtatunk. Ez az első lépés. Ez egy komplex folyamat lesz, érinti az étkezést, legalább 70%-ban, a fennmaradó 30% pedig a mozgás. A mozgás nem csak utcai séta, ha megteheted, sportnak kell lennie! Azaz futás, kerékpározás, úszás, teremsportok. Én ide sorolom az egyéb testi karbantartást is, azaz a szaunázást, masszázst, szoláriumot.

Így lesz komplex egész a sportos, egészséges életmód.

Kezdjük az alapoknál ezt is: Alapvető tudásbázis pontokba szedve I.:

 

Egészséges étkezés

  • rendszeres étkezés, napi 5 X, minden nap reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, kb 3 – 3,5 óránként, a nap első felében együnk többet, majd egyre kevesebbet
  •  étkezés összetétele: az elfogyasztott mennyiség 15 %-a legyen fehérje, 25-30 %-a zsír és 55-60 %-a szénhidrát

Táplálkozás-piramis

 

A zsírbevitel nagyrészt telítetlen zsír (pl. olívaolaj). A fennmaradó rész három részre osztva: omega-3 zsír (halolaj, lenmagolaj- pl kapszula formájában), omega-6 zsírra (napraforgóolaj, margarin, öntetek), és egyéb csoportra (szalámi, tojás, borjúhús, szárnyasok, hal)

Fehérje: azaz húsfélék, tejtermékek, figyeljünk oda, mert ezek zsírt is tartalmaznak és szénhidrátot is, azaz összetettek! A joghurtban van cukor (szénhidrát), tej(fehérje+ tejzsír)

Szénhidrát: törekedjünk a teljes szénhidrátok fogyasztására, s mellőzzük, de legalábbis csökkentsük a finomított arányát (a finomított szénhidrát cukorrá alakul a szervezetben teljes egészében, míg a teljes szénhidrátnak csak egy része, mert másik része rost azaz az emésztési folyamatokban vesz részt + ellát bennünket ásványi anyagokkal, nyomelemekkel)

  • Zsír: elraktározódik a májban, a szövetekben, s képezi a többletsúlyt, lerakódik az érfalakon, stb. Megszabadulni tőle nagyon nehéz és hosszú folyamat, mivel edzéskor, mozgáskor, az életfolyamatokhoz, elsősorban a könnyen mozgósítható szénhidrátokhoz nyúl a szervezet, belőlük nyeri ki az energiát, s nem a zsírból
  •  az esti étkezés kalória-bevitelét csökkentsük legalább felére,
  •  minden nap mozogjunk! Ez lehet sport, de egy órányi séta is, a lényeg, mozduljunk ki rossz időben is, kivétel a szélsőséges időjárás (eső, vihar, nagyon hideg idő, stb) de ne a kifogásokat keressük!
  • edzéstervek: hetente 4 alkalommal a dinamikus terhelést, heti 3 alkalommal a súlyzós, alakformáló edzéseket válasszuk
  • váltogassuk kedvünk szerint az edzéseket, lehet úszás, futás, futás közben kar-láb súlyok használata, vagy nem síkfutás hanem dombra fel, lehet túrázás, aerobik, callanetics, edzőtermi gépeken, mindegy, de változtassunk, mielőtt az unalom miatt kedvünket vesztjük

Futás

 

 folytatjuk a témát!