Már kevesebb, mint két hónap, épp csak nyolc hét és Városvédő Futás Budapesten. Ez már a felkészülésünk legkeményebb szakasza, lássuk a következő futóedzést.

Akárhogyan is szeretnénk, még mindig szemerkél az eső, épp csak felemeli nulla fok fölé a fejét a hőmérő higanyszála, még mindig inkább felhők mint nap alatt zajlanak a szabadtéri edzéseink.

Jó volt a felkészülés félidejében a 1. Tesco FittAréna átmozgató nap Győrben a múlt hétvégén, ez már része a napi edzésünknek, kiváló erőnléti crossedzésnek tudhatjuk be. De irány a Balaton-part, reménykedjünk, hogy csak élénk és nem erős a szokásos vízparti északi szél, és reméljük azt is, hogy a szemerkélő eső nem vált át folyamatos esőre..Így van ez ha életmódod része a sport, a futás, előbb-utóbb egyre kevesebb külső tényező fog zavarni és az edzésre koncentrálsz.

Tíz kilométeresek az edzőtávjaink, a versenytávunk is épp ennyi. A feladatunk a hátralevő hetekre, hogy az időtényezőt javítsuk fel, mégpedig 2-4 sprint beépítésével.

Bemelegítünk, ahogy szoktuk, majd vidáman a zene ütemére fokozatosan gyorsuló kocogásba kezdünk.

 

Polár edzőórám még elkísér, de már régóta csak nehezék, nem jelez éles sípolással, végre megtanultam a helyes légzőtechnikát. Ez fog Neked is segíteni: helyes légzés- és lépéstechnika.

Most zenét cseréltem és Leon Thomast hallgattam az első szakaszon, újíts be Te is, töltsd le:

Ebben a szakaszban már maratoni- félmaratoni versenytávokat futó edzőtársam is elkísér, folyamatosan figyelve lépéseimet, szükség esetén azonnal korrigál és ami  a legfontosabb, felkészít  a gyorsabb futásra, miközben a versenyekre jellemző speciális tanácsokkal is ellát.

Mik ezek, melyek Neked is hasznosak lehetnek? A legfontosabb mindig az, ha tömegben futsz, kezeld magadat önálló egységként, ne hagyd, hogy a tömeg lendülete elragadjon és kizökkentsen a Te ritmusodból! Ez a leggyakoribb hiba, hiszen a tömeges futás élménye semmihez sem hasonlítható. Dübörög  a zene, fotósok hada kerülget majd Téged hol gyalog, hol, motorkerékpáron, ami rendkívül el tudja terelni a figyelmedet. A gyakorlatlan, amatőr futó sokszor esik ebbe a hibába, s máris gyorsabban futsz, idő előtt elfogy az energiád, a levegőd..Tehát a legfontosabb a koncentráció a Te saját edzésedre, arra figyelj!

Tudom, hogy nem könnyű, de próbáld azt képzelni, mintha a megszokott távodon hazai pályán futnál…itt fognak nagyban besegíteni a zenejátszód megszokott és jó arányban beállított számai.

Jöhet ez a zeneszám is, mit szólsz hozzá?

Fejed magasan tartod, előre nézel, nem magad elé, nem a lábad elé! Ne dobbants bele az aszfaltba, légiesen könnyedén érintsd, mintha nem is talajon futnál…Karoddal nem kalimpálsz magad előtt, ne végezz több mozgást, ami ráadásul el is veszi az energiádat, mint amennyit a futás igényel.

Közben máris a fordítótávunkhoz értünk, irány visszafelé a még mindig szemerkélő esőben és immár az estbe hajló alkonyatban. tempónk jónak mondható, 10 km/h feletti, a dombocskákra, emelkedőkre apró lépésekkel, de megállás nélkül futunk fel.

Képes vagy rá,  a rendszeres edzések biztosan elegendő alapot biztosítanak ahhoz, hogy Te is tudj öt vagy akár tíz, de még ennél is többet futni! Hinned kell magadban, a képességeidben, ez nagyon fontos, legyen önbizalmad és egy-egy tömegrendezvény vagy verseny épp ezt adja meg Neked és igen, maga a sport!

A parton aztán szemből fújó északi szél fogad, igyekszünk is mielőbb a parti gesztenyefasor szélárnyékéba húzódni aztán még egy egyenes szakasz és már túl is voltunk az edzőtávon, immár 59:00 idővel. Lesz ez még jobb is..

Nagyon fontos, hogy amikor egy-egy kiemelt edzésre készülsz, rendeld alá annak a felkészüléseket, tervezd ahhoz a napi sportodat.

Futásra készen

Futás esetén kíméld a lábadat, ne kockáztass boka- vagy térdsérülést. Állóképesség és izomtömeg-növelő gyakorlatokat végezhetsz, mint amilyen a spinning, Hot Iron, de figyelj a térd- és bokaterhelésekre fokozottan.