Magas fehérjetartalmú ételek alapanyagai

A sportoló étkezése, étrendje olyannyira alappillére a megfelelő teljesítménynek, hogy még mindig foglalkozzunk ezzel a témával! Csakis a jól összeállított, tudatos étkezéssel fogod megfelelő szinten végrehajtani a feladatokat, legyen szó futóedzésről, kerékpározásról, vagy teremedzésekről.

Abban már megegyeztünk, hogy a mindennapos edzések igénylik, hogy elegendő energia álljon folyamatosan rendelkezésedre ahhoz, hogy az egy-két órás edzéseidet megfelelően végig tudd vinni. Az energia pedig nem a csokikból és a pizzából, tehát nem a „látszat” szénhidrátokból legyen, hanem valódiakból. A csoki, a pizza, a pogácsák mind-mind szénhidrátok, ebből kifolyólag energiát is adnak, de igen gyorsan elégeti a szervezeted, mert magas a feldolgozottsági fokuk és még – főleg a bolti változatok- tele vannak szervezetet feleslegesen terhelő adalékanyagokkal. Ezeket pedig, kérlek amennyire megoldható, kerüld, és ne szerepeljenek az étrendedben.

Te is készíthetsz, süthetsz otthon kenyeret, kiflit, zsemlét akár elektromos kenyérsütőgéppel, akár egy megfelelő sütőformában normál sütőben. Így biztosan csak természetes anyagokból készül. A pékáruk mennyiségét próbáld korlátozni, bár a különféle pogácsák és ízesített készítmények valóban nagyon csábítóak.

Arról már beszéltünk, hogy izomépítésbe kezdünk, hiszen az edzésekhez szükséges energiát abból fogjuk nyerni, az izom a legjobb és legfontosabb energiaadónk. Az izom pedig fehérjéből áll, így a szénhidrátbevitelt kombinálni kell a fehérjebevitellel, amit megkoronázunk kiegészítésként zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez utóbbiak adják számodra a vitamin- és ásványianyag, nyomelem és rost-forrást.

Az emésztési időt is figyelembe kell venned, amikor az étkezéseket tervezed, más és más időt igényel a zöldségek, mást a fehérjék lebontása. Ráadásul az edzés előtt másfél, de inkább két órával már ne étkezz! Ha helyesen tervezed meg a napi étrendedet, ez ki fog alakulni és valóban nem állítasz be korgó gyomorral az edzésre, sem pedig tele gyomorral.

Ha súlyzós órád van, kevesebb kalória-bevitel elegendő a nap folyamán, inkább fehérjét fogyassz aznap és bőséges folyadékot, ami elsősorban víz legyen vagy higított zöldség- és gyümölcslé. Ha futást tervezel, fokozatosan rendelkezésre álló energiára lesz szükséged, hosszútávon, mehet akár a mogyorókrémes teljes kiőrlésű kenyér vagy keksz, rizs, burgonya köret, vagy tészta hússal kombinálva, mindezeket napközben folyamatosan, étkezésekre elosztva vidd be, edzés előtt már ne!

Aerobik gyakorlatoknál és spinning edzéseken folyamatosan magas erőkifejtéssel dolgozol 60 percen át, igen gyorsan el fogod égetni az energiát, míg a futásnál fokozatosan lesz szükséged rá. Ezért ebben az esetben szükség lehet gyorsan aktivizálható energiára, most is jöhet a szénhidrátos étel, de zöldséggel, gyümölccsel kombinálva,  közben pedig akár szőlőcukor energiapótlásként.

Fontos, hogy ne megterhelő ételeket fogyassz, hiszen gyors mozdulatok, gyorsan váltakozó feladatok követik majd egymást, rugalmasnak kell lenned, amit nem csak a megfelelő bemelegítéssel és edzés végi nyújtással érsz el. Az étkezés alapvető fontosságú nem csak a hétköznapi életben, aktív sportolóknál pedig különösen!