cyHétvége, vagy éppen a szabadságon töltött napok, lehet indulni és bicajjal megkerülni a Balatont. Vagy a felét legalább, az bátran bevállalható. A klasszikus, a „kiskör” , nézzük  ezt a túrát: félkörben edzésben.

 

A kiskör a Balaton keleti medencéjének megkerülését, a Szántód-Tihany kompos átkelést magában foglaló, kb 90 kilométeres távot jelenti.

Nyeregbe!

 

Indulhatsz a déli part, azaz Siófok-Szántód felé, ez tűnik a könnyebb, jobban tekerhető iránynak,  kb. 50 kilométeres része a körnek.  Balatonakarattya illetve Balatonvilágos löszfal emelkedőjét vár a könnyebb útvonal ellenére is.

 

Hol futva, máskor meg a montival, de kihagyhatatlan a Világosi löszfal panorámája

Hol futva, máskor meg a montival, de kihagyhatatlan a Világosi löszfal panorámája

A másik lehetőség ha az északi oldalon, Balatonalmádi-Balatonfüred útvonalon tekersz Tihany révig. Ez kb. 44 kilométer.

 

Bringaúton tekerhetsz mindkét oldalon,  Siófokon illetve Zamárdin belül azonban figyeld a táblákat, útirányt jelző nyilakat, nem egészen egyértelműek a jelzéseik. Ha az edzésterved része a kerékpározás, érdemes a korai órákban, 6 óra körül elindulni, így még a perzselő, levegőtlen hőség, meleg órák előtt magad mögött tudhatod a táv nagy részét.

A városokon belül, Siófok, Zamárdi, Balatonfüred esetében,  számíts arra, hogy a pihenő emberek, nyaralók, turisták a bringaúton fognak sétálni. Nagyon sok túrakerékpáros is úton lesz Veled együtt, Ők lényegesen lassabb tempóban fognak tekerni.

 

Balatonvilágos, löszfal, a Balaton egyik legszebb panorámáját nézheted itt meg

Balatonvilágos, löszfal, a Balaton egyik legszebb panorámáját nézheted itt meg

Legyen nálad  a mezed zsebében (bicajos felső), vagy  kisebb hátizsákban,  iratok, pénz, esetleg bankkártya (például a kompot is tudod így fizetni vagy sok étteremnél, strandon is használhatod), palack vízzel, némi élelmiszer mondjuk pogácsa, müzli szelet. Nyáron a csoki, cukorka nem jó ötlet, beleolvad a ruhádba…

 

Nézzük a részleteket:

Az északi part irányába induljunk el, Balatonfűzfő felől Tihany felé. Csopakot elhagyva a kanyarok után a legnehezebb a Füred előtti emelkedő leküzdése. Füreden belül figyelni kell, mert a parti építkezések miatt terelések vannak. A Tagore sétányt sok esetben ki kell kerülnöd, vagy áttolni a bicajt, a kitelepült árusok, látványosságok többnyire nem teszik lehetővé az áthaladást.

Tagore sétány Balatonfüreden, háttérben a hajóállomással

Tagore sétány Balatonfüreden, háttérben a hajóállomással

A városon túl a félsziget felé haladunk tovább, majd balra, annak belseje felé indulunk a bringaúton tekerve. Nagyon jó minőségű az bringaút, szabadstrandokkal az útmentén, akár meg is állhatunk pihenni, fürödni.

A kompállomás a végcél, nyáron, illetve a forgalomtól függően folyamatos az átkelési lehetőség. Maga a kompozás időben alig 8-10 perc, épp csak megpihensz a hátad mögött levő kb. 40 kilométer után.

 

Tihany-rév

Tihany-rév

Ez már a déli part, Szántódnál

Ez már a déli part, Szántódnál

 

Átérve a déli partra, a fűútra kiérve balra, Zamárdi-Siófok irányába haladunk.

 

 

Egy rövid szakaszon a főúton kell tekerni, majd a vízzel párhuzamos utcákon hajthatunk egészen Siófok belvárosáig, amit a Sió-csatornánál, a vasútállomásnál érünk el. Eddig  úgy 52-55 kilométer a kiskörünk.

 

Az út a sínek mellett vezet tovább, a városban számíts nagy gyalogos,  autós, sőt bicajos forgalomra is.

A hosszú egyenes úton hajtva elérünk Balatonvilágosig, ahol komoly kaptatón kell feltekerned, vagy feltolnod a bringát. A tetőponton vasúti átkelőhely van, óvatosan tekerj, s állj meg nyugodtan a Resti büfében egy italra vagy ebédre.

 

Balatonvilágos, löszfal előtt, egy kis pihenő

Balatonvilágos, löszfal előtt, egy kis pihenő

Itt kezdődik a Világosi löszfal,  az oszlopemlékműnél, a frissítőpontnál – ami egy vízvételi hely – érdemes lepillantani a Balatonra, a tó egyik legszebb panorámáját megcsodálni.

 

 

Néhány  hasznos információ a kiskörhöz:

–          élelmiszerbolt étellel, itallal, nyilvános (csap) vízvételi lehetőséggel, helyben főzött kávéval, hosszú nyitvatartással: Balatonakarattya, Katica pékség boltja, löszfalon levő bringaút elején

katica

 

 

 

–          ahol bicajos út van kiépítve, nem tekerhetsz az országúton, ezt legtöbbször tiltó táblával is jelzik

–          világítás megléte (első-hátsó lámpa, működőképes) KRESZ előírás

–          vízvételi lehetőség (nyilvános vízcsap) Balatonalmádi Wesselényi strand bejárata előtt (tenisz pályáknál), Siófokon a hajóállomás közelében, Balatonvilágos löszfal – emlékműnél

indexKalandra fel, pattanj a bicajod nyergébe, szólj a haveroknak, és félkörben tekerd körbe a Balatont! 90 kilométer sport, mozgás, élmény, legyen a tiéd is!