Balaton, csak éppen a másik vége, a keleti medence helyett a nyugati. Kerékpáros versenyt rendeztek Zalakaros és környékén, melynek a túratávján indulva teszteltük magunkat és a bringát is, edzésként használva a közös tekerést.

Ajánlatos a helyszínre előző nap megérkezni, így a rajtcsomagot időben átveheted, beüzemelheted a járgányt, megnézed a térképet, merre is majd kell menni. A szervezés kifogástalansága nagyban hozzájárult, hogy magán a versenyen csak a bringázásra kellett figyelni, csak a teljesítésre.

Tour de Merida országúti kerékpárosverseny 127 km, Kalandtúra 60 km szintén mért idővel és KarosSpa családi túra 33 km, ezek közül választhattunk.

Tour de Merida zalakaros

Tour de Merida zalakaros

 Zalakaros. A teljes északi partot végigautózzuk a városig, rácsodálkozva sokadszorra is gyönyörű tavunkra, a Balaton-felvidék hegyeire. térkép

Keszthely után némi tanácstalan útkeresést követően  (megfelelő tájékoztató útjelzés hiányában nem nehéz eltévedni….) immár a Kis-Balaton állat- és növényvilágát csodálva érkezünk meg ebbe a kedves és vidám virágos településre, ahol a fő vonzerő a gyógyvíz. Vonzza is az osztrák, orosz és még ki tudja hány nemzet pihenni és gyógyulni vágyóit.

20140621_120510

Art Hotel Zalakaros

20140620_171921

A gyógyfürdő a szállás közelében, a hatalmas ablaktáblák beengedik a fényt

 

 

 

 

 

 

Este  gyalogos felfedező útra indultam. Mindenfelé gondozott virágos parkok, madarak, mókusok. Na és persze bringások…Merida jelzések amerre nézünk, mezeken, bicajokon, de azért akad más márka is…Alapos a felkészítés: útvonaltérkép laminálva, színes lapon, így nem ázik el.

20140621_14582020140621_14565120140621_145458

A szombat már a ráhangolódás jegyében telik, fürdőzés és a vízi torna után jöhet egy kis terepfutás,

IMG_20140621_125841

Kiváló futóterep is akad Zalakaroson

IMG_20140621_125400

majd levezető séta, útba ejtve a Cukrászdát, ahol házias süteményekkel, és finom fagylalttal, bodzaszörppel oldjuk meg a szénhidrát-feltöltést.

A verseny szervezői délután közös bicajos tekeréssel segítik a másnapi versenyre való felkészítést. .

20140622_094114

A szénhidrátfeltöltés és hidratálás fontos kerékpározásnál is, akárcsak a futásnál. Nagyon meleg napot jeleztek, a kijelölt frissítőállomásokon érdemes egy-két percre megállni. Ez a pihenő és feltöltés lehet a jó eredmény záloga…(banán, szőlőcukor, zselé, csoki, müzliszelet) Elmulasztása a későbbi kilométereknél az energiahiányos állapot előidézője lehet. Melegben tekerni, dombokon, állandó szélben igencsak nehéz, szükség lesz energiára, azokra a bizonyos tartalékokra.

Jön a vasárnap, a verseny napja. Alapos reggelizés után következik a technika, azaz a canga átmozgatása, majd a rajtterületre indulunk. A KTM Ultra Fire tűzpiros színével kitűnik a sok fehér-ezüst-kék-zöld bicaj közül. A hangulat kitűnő, s bár ez a KarosSpa 33 kilométere egy túratáv, de azért jónéhányan edzésnek szánják, így velem együtt menetfelszerelésben álltak be a rajtzónába. Sisak, mez és a többi, megszokott kellékkel együtt.

Tűző nap, a computer 40 Celsius feletti hőmérsékletet mutat, de végül eljön a start, és megindul a kerékpárosok áradata.

A várost elhagyva már oszlik annyira a tömeg, hogy meg lehet kezdeni óvatosan az előzéseket. A bringaútra felhajtva a szűk hely miatt nem, azonban az országútra érve már lehet taktikázni, a váltóáttételt a domborzatnak megfelelően állítani és szép lassan gyorsulni…

Az első frissítőpontot mintegy 32-34 perc alatt érem el, az élmezőny 3-4 tagjával együtt. Mivel a többiek is megállnak frissíteni, leszállok a bicajról. Volt sajttal-kolbásszal megrakott kenyérfalatka is a banán és a dinnye mellett.

 

Fríssítőpont

Frissítőpont

Az elsők továbbindulnak, így én is, a fele táv még hátra van…mégpedig a nehezebb, hiszen már fáradsz, fordul a szélirány is, és a hőség kezdi kivenni az erőt.

Menet közben kiveszem a palackomat a tartóból, és az energiaitallal dúsított vízben bízva alaposan kiürítem. A Kis-Balaton megkapó növény- és állatvilága mellett tekerünk. Nyílegyenes a bringaút, fejünk felett ereszkednek az utasszállító gépek a Sármellék-i reptérhez, a nádasból fel-felröppennek a kacsák…élmény a javából, miközben mindent beleadva hajtasz.

 

Kányavári sziget, gyors bekanyarodás, amivel el is veszítem a jó helyezést, ugyanis a vezető négyes nem fordul be, így előnyük jelentősre növekszik. Ugyan nem állok le, de a bekötő út hossza növeli a hátrányt, a fáradással együtt ez már sok…Itt jön be az, hogy a jó bicaj, a fizikai erőnlét  mellett kell a taktika is a nyeréshez…

Nagyon hosszú, emelkedős országúti szakaszok, ahol a KTM Continental gumija surrogva tapad bele a felolvadt aszfaltba, többszörös erőnlétet követelve a tekeréshez. Nem éppen MTB-nak való terep..Fáradok, már csak az útjelző nyilakat figyelem. Jönnek is a 16-18 km/h-ás átlagok a táv végére.

Aztán lassan elérkezik a végeláthatatlan,  délibábosan a melegtől remegő levegő út látványa után újra Zalakaros. Végre a kerékpárcomputer is jelzi, lassan a vége felé közeledik a bringatúra, közeledik a 37. kilométer. Milyen jó, hogy a forgalomirányító segítők nem csak piros zászlót lengetnek a helyes útirány felé terelve, hanem sípolnak is…A 24-28, helyenként 30 km/h feletti gyilkos tempó után, bizony jó érzés volt újra a város házai között tekerni.

 

IMG_20140622_101358Egy kis kanyar jobbra, majd balra és már át is gördülök a célkapu alatt, táv teljesítve,  Kis-Balatoni túra, déli harangszóra. A bringázás után is szükséges átmozgató nyújtógyakorlatokat végezned, pihenj, ha teheted ússz pár hosszat a Balatonban vagy a strandon.