képA hőség miatt ajánlott az edzéseket a reggeli vagy késő délutáni, esti órákban megoldani. A vízparton futni, kihasználva a hűs, páradús levegőt igazi élmény, feledteti a korai felkelés álmosságát.

 

Hajnali 5 óra előtt felkel a nap, világosodik, ébresztő! Adjunk magunknak 20-25 percet az öltözésre és persze egy erős kávéra.  Mivel sportolás előtt másfél- két órával nem ajánlott enni, felejtsd el a reggelizést, majd edzés után. Előző nap este szükséges készülj a másnapi edzésre szénhidrátos és fehérjét is tartalmazó fogással, így a hajnali induláskor elegendő energiád lesz futni. Legfeljebb egy szőlőcukor szükséges, de minden szilárd táplálék bevitele emésztéssel fog járni, annak minden, sportolásra ható hátrányával… – szúr az oldalad, telegyomor-érzés…Egy bögre tejeskávé, csak hogy sikerüljön valamelyest kinyitni a szemed, közben öltözködés és már indulhatsz is, lehetőséged szerint irány a vízpart!

 Na de itt a hajnal, induljunk! Te is sztárrá válhatsz!

 

Már egy ideje tart a hőség, érződik a hajnali órákban is,  20 Celsius fok a hőmérséklet, pedig a nap, még valahol a dombok mögött gondolkodik, felkeljen-e egyáltalán? De Te már a parti sétányon állsz, MP3- zenejátszódat indítod, GPS-t is. A Futótársaid.

Bemelegítésként kocogva teszem meg az első kilométert. Érződik is az átmozgatás hiánya, azonnal magasra kúszik fel a pulzusérték.

 

Miért?

A bemelegítés célja a szervezeted, az izmaid felkészítése a megnövekedett teljesítménye, felpörgeted a vérkeringésedet a gyors, ritmikus és dinamikus azaz mozdulatos gyakorlatsorokkal. Akkor végzel jó munkát, ha megindul az izzadás, érzed, hogy bemelegedtél és a pulzusod a kezdeti magas értékről beáll egy emelkedett, de nem magas értékre. (nálam ez 98 bpm környéke) Ennek hiányában az izmaid, ízületeid azonnal, még mereven, rákényszerülnek a mozgásra, ami egyenes út a korai kifáradásukhoz és persze a mikrosérülésekhez.

 

Bemelegítés dinamikus gyakorlatokkal

Bemelegítés dinamikus gyakorlatokkal

A kezdő kilométer után gyorsabb ütemre vált a zeném, így a lábaim is, miközben a Balaton víztükrére pillantok, ahol a mozdulatlan, sima felület visszatükrözi a túlpartot.

A hajnal a Balatonnál, friss, nyugodt, szép...

A hajnal a Balatonnál, friss, nyugodt, szép…

Csodálatos látvány, el is feledem az álmosságot!

 

 

 

 

 Love Runs out, na erre csak futni lehet, de jó gyorsan..ismét OneRepublic:

 

Nézzük a korai edzés előnyeit:

–          még csak 20 Celsius fok van és nem 40, ez már önmagában csodás, frissítő lesz az edzés

–           még munka előtt letudod az aznapi adagod, megnyerted a délutáni időt, mehetsz akár másik edzésre, vagy strandra, vagy sörözni a haverokkal 🙂

–          a napot energikusan, frissen kezded, csak magát az első kilométereket kell túlélni, na meg az ágyból felkelést….

A madarak felélénkülve csivitelnek, horgászok a parton,  egy-két kutyás is szembejön, úgy nézem, mások értékelik e hajnali órákat.

You Me At Six- Jönnek a Volt Fesztiválra, Sopron 2014. július 5. szombat

 

Aztán visszafordulok a táv felénél, s végre a jól ismert flow élménnyel a lábamban, egyenletes, mély légvételekkel, 11 km/h tempóval visszaérek a kiindulási pontomra.

 

Mély, alhasi légzés az egyenletes és kapkodásmentes levegővételért:

–          beszívásnál emelkedjen a hasad is, majd a mellkasod (nyomd ki a hasad a levegő beszívásakor), körülbelül 4-ig számolj, majd lassan kifújás, minél több elhasznált levegőt (CO2vel telített) fújj ki, kb. 8-ig számolj

A nyújtás nem marad el, irány haza és a jól megérdemelt reggeli lehet a következő lépés!

 

Persze a mindennapos, hajnali fél 5 órás kelés nem tartható, de heti kétszer biztosan. Így a korai edzéseiden a hajnali fények nyomába eredhetsz, nem kell a hőségben futni, és még időt is nyersz, amit mondjuk úszásra, strandolásra vagy egy másik edzésre fordíthatsz.