runcourseVisszatérünk a napi edzésekhez,  futócipőben és kerékpáron egyaránt. A kellemes, pihentető nyár után, feltöltődve vágunk neki az év hátralevő időszakának.

Az ősz már a kertek alatt jár, ideje újra napi szinten edzeni, alig két hét és kezdődnek az őszi versenyek. Nem kell rögtön a maratonra benevezned, vagy a bringáddal egy technikás hegyi pályára.   Épp csak legyen egy hiteles mércéd, amivel leméred az edzettségedet, állóképességedet. A teremedzések,  az egyedül vagy sporttársakkal megtett edzésórák és a verseny épp annyira különböznek egymástól, hogy egyszer-egyszer le kell mérned tudásodat.

Az köztudott, hogy a versenyek hangulata inspiráló, na meg a legtöbbünk nem csak teljesítésért megy, hanem a minél jobb helyezésért. Doppingol a több száz vagy ezer induló látványa, a dinamikus zenék vagy épp a kísérőprogramok, de épp ezek azok, amik negatív stressz faktorok is, vagyis izgulsz, akárcsak iskolában felelés előtt.

Kell jó néhány alkalom, verseny, rendezvény, amikor megszokod – már ha egyáltalán meg lehet szokni- hogy egyfajta szerepléssel is jár egy-egy ilyen irányú megmérettetés. Ugyan azt mondod, nincs tétje, örülsz, hogy elindulsz valamelyiken és célba is érsz, de azért valljuk be, mindenkit inspirál egy jó helyezés, ha  már rajthoz áll..

SPD klipszes cipőt a lábra, lehetőleg minden másnap, s a bringával tekerünk az egyik futóterepig, ami nálam a futópálya. Az odavezető szakaszon előmelegítjük a tekeréssel az izmainkat.

Gyerünk csak Fall Out Boy:

Ismét pályaköröket futunk kezdetben, ami nem éppen lélekemelő, de iskolaköröket futhatsz, s a gyorsulásokat is itt tudod végezni.

A bemelegítő gyakorlatsorok után,  egy zeneszám erejéig, jöhet az egy-két kör a pálya külső vonala mentén. Igyekezz a hosszú oldalakon tempót futni, a rövidebbeken pedig visszanyerni a pulzusodat, kocogunk itt.

 

Közben, lévén iskolaköröket futunk, ellenőrizd a tempódat, amit vagy Polár karórád segítségével, vagy GPS-el tehetsz meg, de egy normál stopperóra is megteszi. A métereket könnyedén számolhatod, elvileg 400 méter a pálya körbe…150-150, 50-50…

Macklemore

Érezhető, hogy a második-harmadik kilométer után már beáll a légvételed (mély, alhasi légzés, tempót követő ki- és belégzés), lazulnak a comb és vádliizmaid.

Nyugodtan vedd le a cipődet és mezítláb avagy zoknit fennhagyva próbálj futni a füvön. A lépéseid ösztönösen a külső talpélre és a lábközéptől lábfejig történő átgördülésre váltanak. A sarkad épp csak érinti a talajt. Ezzel kíméled az Achillest, ami bizony jól jön sérülés után, vagy annak megelőzése miatt.

run

Talajfogás lábközéptől gördülve, könnyedén

A minta: Moses Mosop kenyai futó

A minta: Moses Mosop kenyai futó

 

 

 

 

Arra számíts, hogy a futótechnika váltása nem megy egyik napról a másikra, rendszeresen be kell gyakorolnod és nagy segítség, ha valaki kísér Téged és akár videóra felveszi a futásodat, amit később visszanézhetsz. Keress profi (vagy amatőrök között profi) futótársat, edzőt, aki kijavítja a helytelen technikádat. A legtöbbször, főleg az évek alatt megszokott edzésütem után, a váltás másra, más technikára egyedül nem feltétlen fog sikerülni. Szükséged lesz egy külső szemlélőre.

A hosszabb kihagyás, vagy sérülésekből való felépülés esetén kisebb távokkal kezdünk, a 10 kilométeres átlag versenytáv esetén, a kezdeti verseny 5-7 kilométer legyen, s az edzések hosszát is ehhez igazítjuk. Itt van az ősz újra, feltöltődve!