winVisszatérnek a napi edzéseink, a hajnali ébredések, a napindító futások. Hajnalin üzenet, induljon frissítő sporttal a napod.

Már nem kelünk fel hajnali fél ötkor, hiszen még 5 óra tájban is félhomály van, bizony rövidülnek a nappalok, szépen lassan kimegyünk a nyárból. De azért még nem holnap, így tehát gyerünk a Balaton partra, használjuk ki a hajnali hűsítő levegőt, a zsúfoltságmentes utakat, kezdjük el a futóedzést.

Nem lehet elég sokszor elmondani, egyébként sem árt az ismétlés, a futást tanulni kell, s ne add fel! Tudom jól, a kezdő, bátortalan futó, amint kiteszi a lábát a terepre, lesétál a parti útra, vagy a focipályára, az első néhány kocogó lépés után elbizonytalanodik. Igen, hiába a hosszú ideje űzött teremsport, hiába a lazán, könnyedén letudott mozgásóra teremben, vagy a hétvégi kerékpáros túrák, a futás nem adja magát könnyen.

Igen, hiszen itt ellenállást kell legyőznöd. Szó szerint. Azt, hogy  kapkodni fogod a levegőt, fáj a torkod, a mellkasod, a lábad, de ez természetes érzés, ettől ne riadj meg! Ezen minden futó átesik, a gyakorlott is ad magának időt, távot, amikor megszokja a futáshoz szükséges levegővételt. A kezdetek mindenkinek ugyanazon tüneteket produkálják.Tehát kezd el a futást, kocogást bátran, a 3 vagy 5 kilométeres távval, ami  könnyedén teljesíthető!

Mély, alhasi légzésre váltasz a bemelegítő szakasz után, hiszen a futáshoz ez szükséges, nem  beszédhez, normál életviteli folyamatokhoz szükséges légvétel és levegőmennyiség. Aztán pedig meg kell szoknod azt, hogy  erőt viszel a mozdulataidba és elrugaszkodsz a talajtól, azaz futsz.

A minta: Moses Mosop kenyai futó

A minta: Moses Mosop kenyai futó

Jó ötlet a feladatos edzés, vagyis fuss 1-2 pályakört, majd végezz különféle, gyakorlatot, például fekvőtámasz, hasprés. Majd ismét futás. Futhatsz oldalazva, szökdécselve, minden segít, ami hozzájárul ahhoz, hogy megszokd a terhelést.

Futáskor gyakorold  a gördüléses talajfogást. Nyugodtan vedd le a cipődet és fuss mezítláb  a füves pályán. Figyelj arra, hogy ne dobbants bele sem a sarkaddal, sem a lábfejeddel a talajba, amikor leteszed a lábad, hanem gördülj. Tudom, ez nem egyszerű, de rutinná lesz egy idő után.

A helyes talajfogás futáskor

A helyes talajfogás futáskor

A lejátszódra nyugodtabb ritmusú zenéket tegyél, lágyakat, a kedvenceidet. Vannak, akiket kifejezetten zavar a zene, ez természetes, s nem is baj, legalább a lépéseidre, testtartásodra figyelsz. Azt mindenképp tartsd be, hogy nem állsz meg. Ha csak nem gyorsulásos edzést tervezel. Részben azért sem, mert a belesétálások nyújtják az edzésidőt, s mondjuk a hajnali órákban ez problémás, elkésel a munkahelyedről…Másrészt biztosan képes vagy végigfutni a távod.

Az edzés végén mi történik? Semmi…amint megállsz, s elvégzed a nyújtásokat, már szinte el is felejted a futást..Na ez az, ugye, hogy semmi bajod? Szóval ha nem esel össze az edzés végén, márpedig nem fogsz, akkor miért ne bírnád megállás nélkül végig futni a távod? Hát persze, hogy meg tudod csinálni!

Igen, a futás különösen sok sportszellemi, lelki ráhangolódást igényel, erre különösen igaz, hogy minden fejben dől el…Ha akarod…Ennyi  a hajnali üzenet. A felkelő nap első sugarainak érintése, a friss levegő, a zsúfoltságmentes edzőterep, érdemes korán kelned. Talán megleled az aranyadat. 🙂