Akkor most egy kis gasztronómia, konyhaművészet- cuisine, azaz főzzünk valami finomat!
Gombás-paprikás spagetti
A recepteket kicsit részletesnek tűnő leírással készültek el, úgy hogy könnyedén érthető, jól felhasználók legyenek.
Munkából hazaérve, úgy 30 perc alatt készítettem el, kellően kiéhezve és készülve a délutáni edzésre. Mivel kevés időm volt és aznapra keményebb edzést terveztem, gyorsan felszívódó szénhidrátra volt szükségem.
Így esett a választásom a durum lisztből készült tésztára , tojás nélküli, magas fehérjetartalmú lisztből készítik.
Gombás Spagetti paprikával:
Előkészületek:
– laska gombát vásároltam, egy tálcával, melynek felét használtam fel, csíkokra vágtam, de a tönk alsó, vastagabb részét nem tettem bele (laskagomba: ízletes, magas a víztartalma, a gombára érzékenyek ezt bátran fogyaszthatják, nem olyan allergén, mint például az igen erős spóratartalommal rendelkező champignon gomba)
– kaliforniai paprikát, és sárga húsú paprikát szintén csíkokra vágtam (szép színes lesz az étel, és a kaliforniai paprika kissé édeskés íze kiegészíti, erősíti a másik paprikáét)
– újhagymát karikára vágunk, pici zöld rész is mehet bele
– a spagettit egy tálra magam mellé készítem, én kettétörtem a hosszú szálakat
Készítési folyamat
A tűzhely egyik lapjára feltesszük a sós vizet, pár csepp olajat teszünk bele, ha felforrt beledobjuk a spagettit (2 főre 20-25 dkg-ot számoljunk, tehát a 500 g-os tasak tartalma két alkalommal elegendő
- a másik tűzhelylapra felteszünk egy wok-ot, vagy egy nyeles serpenyőt, mérete, űrtartalma, mint a wok-é, kell a megfelelő átmérő és mélység a tészta terjedelmessége miatt
- kevés olívaolajat öntünk a wok-ba, majd amikor kellően meleg, de nem forró (nem füstöl!) rádobjuk a hagymát, gombát, paprikákat. Azért a végén a paprikát, mert vizet enged sülés közben, a hagymát és a gombát pedig pirítani akarjuk.
Gazdagíthatjuk halkonzervvel is, én paradicsomos halat kanalaztam a párolódó-sülő zöldségekre, fél konzervnyi mennyiséget. Igazán tápláló, ízletes lesz tőle az ételünk, a paradicsommártás pedig harmonikusan illeszkedik a többi íz közé.
Ne hagyjuk magára az ételt, könnyen leéghet! Közepes lángon (fokozaton) dolgozzunk.
Én rövid időre ráteszem a serpenyő fedelét, ne csak piruljon, hanem puhuljon, párolódjanak az összetevők.
- közben fűszerezünk is: ételízesítő – ebben már van só – (Vegeta, Delikát), ízlés szerint, valamint bors, oregano, ebből óvatosan, erőteljes fűszer!
- a paprikás-gombás alapunk előbb készen lesz, mint a tészta, ügyeljünk rá, hogy ne pároljuk, pirítsuk túl sokáig, akkor jó ha a gomba enyhén barnás-pirosas színű, a paprikák nem nyersek, de nem is túl puhák
- a megfőtt tésztát beleborítjuk egy fém szűrőbe, a fém szűrőt készítsük elő magunk mellé, csak bele kell borítani a főzőedényből a tésztát, és már engedhetjük is rá a hideg vizet, ezzel sokkoljuk a tésztát, finom, roppanós, nem szétmálló állagú lesz
- a tésztát öntsük a paprikás-gombás alapra, keverjük át és már tálalhatjuk is.
A végeredmény egy finoman illatozó, színes tésztaétel gazdagon, kitűnő és laktató egytálétel (gomba, paprika, hal, hagyma)
- sajtot nem javaslok rá, mivel a paprika íze nem kívánja a sajtot, fogyasszuk így magában, csalamádéval, céklával, vitaminsalátával
Tipp:
Ha nem teszel bele halat, csak a zöldségeket, a gombás-paprikás spagettid kitűnő köret lesz például rántott szelet mellé is!
Ajánlom tehát edzések előtti étkezésre, amikor kevés idő alatt szeretnénk finom, ízletes ételt készíteni. A gombás spagettink tartalmaz szénhidrátot (energiát), zöldséget, fehérjét, ezáltal megfelel annak a követelménynek, hogy minden étkezésünk (főétkezések!) tartalmazzanak szénhidrátot, fehérjét, zöldséget.
Tudod, táplálék-piramis elvét követve!
Jó étvágyat kívánok!
No Comments Yet