laufA kellemes tavaszi időjárás meghozza a kedvét a sportolni vágyónak, könnyebb ilyenkor  rávenni magunkat egy kis mozgásra. Elindult az idei év versenyszezonja is, egymást váltják a szezonnyitó rendezvények. Tavaszfutam indul!

Aki nem idehaza a Balatont kerülte meg, az átruccant a szomszéd Ausztria szerencsére lankásabb vidékére, Steiermarkba, egy kis Vulkánfutásra. A versenyt a Burgenlanddal határos tartományban, a Rába folyó menti Leitersdorfban rendezik meg, hegyek között (vulkáni hegyek között), s mivel közel a magyar határ, akadnak magyar versenyzők is.

 

Az Alpok alján mindig kihívást jelent a futás, fel meg le…sík szakasz nemigazán van, vagy felfelé futsz, vagy lefelé. Tehát erre a futásra technikás edzéssel illik készülni, azaz dombozós, lépcsőzős edzésekkel, s erőnlétivel is, például bicajozással, úszással.

20150321_100612

A rendezvény  egész napos szórakozást kínált a helyieknek, a kísérőknek s persze a futóknak, gondolva a rajt előtti étkezésre s  tésztapartival kedveskedve, de persze mi szem-szájnak ingere, lehetett választani a felkínált ételekből, italokból.

Ma már a legnépszerűbb tömegsport a futás, látszik ez a résztvevők számából is, nagyon sokan érkeztek egy kis futásra külhonból is, Szlovákiából vagy éppen Magyarországról, hiszen  nemzetközi verseny is egyúttal a rendezvény. Ugyanakkor a Nordic-Walking, vagy éppen a gyerekfutásra érkezők is kipróbálhatták magukat. Persze az igazi tömegeket vonzó a negyedmaraton és a félmaraton. Jellemzően azok tejesítik, akik már rendelkeznek futó- s versenytapasztalattal. De akadnak olyanok is, akik edzésnek szánják  és  egy nagyobb megmérettetés előtt futnak egy ilyen helyi rendezvényen.

A tavaszi napfordulóra tervezett verseny nyári melegben rajtolt el,tehát az ideális öltözék a sporttrikó és rövidnadrág volt.

Az ideális futóidőjárás a 10-12 Celsius fok, ezen felül már melegről beszélünk, ne öltözz túl! Az izzadás erőteljes lesz, a folyadékveszteség erősen hatni fog a teljesítményedre, ajánlott a frissítőpontok igénybevétele.

Nyári melegben ne öltözz túl!

Nyári melegben ne öltözz túl a futáshoz!

 

Ágyúszóra indult a rajt, s a település utcáin haladt, ami elég változatos terepet jelentett.

ágyú

Ágyúszóra indul a verseny

 

A kezdeti, aszfaltos utcák után hamar egy erdőben találtuk magunkat, persze erdei talajon futva, majd újra szélesebb utca következett ismét emelkedővel..Majd dombtetőre felérve, ahonnét a párás-napos időben  a település környéki mezőgazdasági földekre láthatunk, a távolban emelkedő hegyekre, s a faluközpontra.

Ismét emelkedő, újra erdős területen futottunk, s micsoda dombokra felfelé….Épp amikor már elfogyott volna a levegő és a lelkesedés, akkor értünk a fordítóhoz,  szerencsére visszafelé lejtmenetben futhattunk..Nem volt egyszerű ezt a szakaszt  futva megtenni, voltak, akik sétára váltottak a kb 6-8%-os emelkedőn.

132

A nyílt terepen  jött az igazi próbatétel, ami a hegyrefutásnál cseppet sem volt könnyebb, ez pedig a nyári hőséget idéző meleg. Szívja el az energiát, az előrelátó futó sportsapkát vett fel,ami némi védelmet jelent. A frissítőpontoknál így – kettő is akadt minden körben – a víz volt a nyerő, mégpedig magadra öntve, ami némi enyhülést jelentett. A pulzusértékek átlaga, köszönhetően a sok dombnak, 160 környékén járt, de a meredek emelkedőn és a végső hajrában elérte a 180-at, ami nálam a felső határ..

A felső pulzusértéken csak nagyon rövid ideig szabad futni, ez erősen terheli a szívet, a keringést, jellemzően kifáradáskor vagy lépcsőzésnél és hegyrefutásnál érjük ezt az értéket el.

A félmaratont teljesítők 4, a negyedmaratont pedig 2 kört futottak a kijelölt utcákon, melynek egy szakasza a termőföldek között, nyílt terepen, porban, murván haladt. Ezért is ajánlott rendszeresen talajon futni, ne lepődj meg ha időnkét nincs aszfalt a lábad alatt…. futni akkor is kell sőt lehet!

98

Persze a lényeg a célba-érés volt, ami egy órával a rajt után be is következett, az első helyezett vagy 38 perc alatt megtette mindezt…A profi futók előtt a félmaratonnyi távon felvezető bicajos terelte szét a futókat, ezzel is segítve a gyors haladását a sprintereknek.

20150321_141916

Az öröm pillanatai s némi fotózkodás után a jól megérdemelt szénhidrátfeltöltés következzen, ami errefelé édes kalácsokból, s persze a megszokott italokból áll: Redbull, Cola, Gatorade, de  volt sör is.

A jól megszervezett verseny megnyugtató biztonságot ad a futónak, ami az egyébként mindig jelenlevő versenyláz mellett nagy segítség. Főleg az amatőr-hobbi futónak, aki azon izgul, beér-e a célba.. A jó helyen elhelyezett bíztató táblák, a nézők és a szervezők segítsége, motiválóan hat Rád, ami jól jön a nehéz pillanatokban, amikor át kell lendülni a holtponton.

Ajánlott a részvétel egy-egy hegyes-völgyes, dimbes-dombos utcai versenyen, változatos s kihívást jelentőek ezek. Persze nem kell mindezért határokat átlépni, de sajnos idehaza kevés van a hasonló rendezvényekből.

A verseny után ajánlott a mielőbbi zuhanyozás, átöltözés természetesen a nyújtás után! Használhatsz lazító krémeket is, jégzselét, de a legfontosabb a gyors folyadékpótlás.

98A tavaszi szezonnyitás után pedig jöhetnek a rendszeres edzések, s persze időnként a versenyek is, egészen a nyár, de legalább is a nagy meleg megérkezése előtt.