coldRagyogó napsütéses időjárás volt az elmúlt napokban, s bár a viharos szél kissé nehezíti az edzést,  mi azért elindulunk a vízpart irányába, s készülünk egy hegyrefutó versenyre.

 

Technikás, dombozós futóedzés a mai penzum, készüljünk együtt egy hegyi futóversenyre! Így az év végéhez közeledve még mindig ha csak lehet, indul a sportoló egy-egy versenyen, s lehetőleg a szabadban végzi az edzéseket, persze megfelelő előkészületek mellett. Ugyan ragyogó a napsütés, mozgásra csábít, de e téli kellékekre szükség van, főleg ha a Balaton-part az úticél.

Sapka, kesztyű, mellény, vastagabb sportzokni alapruházat, de ne feledd a folyadékot sem, bármennyire hideg legyen az időjárás, inni azt most is kell. Ha megoldható, télen termoszban vigyél magaddal meleg teát.

Akkor nézzük a dombozós edzésünket! Ez egy technikás, de rövidebb távú edzés, központban a dombra felfelé futás van.

dombozás

Erre kell felfutni..testtartásoddal segítsd a mozgásodat, kissé dőlj rá a dombra, azaz előre, lépj aprókat, de ne állj meg, futás maradjon végig!

 

A vízparti gyors bemelegítést elvégezve, dinamikus gyakorlatsorokkal, laza kocogással, szükség esetén bemelegítő krém használatával, indítsuk el a zenejátszót, a GPS-t és induljunk az edzés helyszínéül választott domb felé.

Káptalanfüred-Köcsi tó

A dombra felfelé futásnak csak egy jó része van, mégpedig az, amikor felérsz a tetejére, addig meg túlélés..Egyáltalán nem könnyű, sem aszfalton sem terepen leküzdeni egy-egy emelkedőt, de gondolj arra, ez nagyban edzeni fog! Vádli- és combizmok, hátizmok, s persze a tüdőkapacitás.

A technika felfelé : rádőlünk, de nem ráfekszünk! , a dombra, emeld a térdeidet, lépj el a talajtól, testtartásod a futás irányába lendítse a testedet, azaz segítse annak mozgását. Szép példa ez a kép, jól jegyezd meg Te is..

A technika felfelé : rádőlünk, de nem ráfekszünk! , a dombra, emeld a térdeidet, lépj el a talajtól, testtartásod a futás irányába lendítse a testedet, azaz segítse annak mozgását. Szép példa ez a kép, jól jegyezd meg Te is..

Inkább aprókat lépj, mintha taposógépet használnál – lépcsőző gépet – edzőteremben. Haladj bár lassú tempóban, de ne állj meg, futva érj fel. S felérve se lassíts, de lehetőleg sík szakasz jöjjön, nyugtasd meg laza kocogással a pulzusodat, légvételedet lassítsd le mély, alhasi légvétellel.

 

S következhet még egy kis dombozás, de most erdei kissé köves talajon. Az erős szélben védelmet jelent a fák között, túristaútvonalon futni, melegnek is bizonyult a kesztyű és a mellény. Ám ez ne tévesszen meg, kiérve a házak, fák szélvédte területéről ismét átfúj rajtad a szél, kell az a mellény..

A kövek felfelé támaszt adnak a lábnak, lefelé ugyanúgy figyelned kell, bár a lendület vinne, figyelj az ágakra, gyökerekre, testtartásoddal tartsd egyensúlyban magadat.

IMG_20141221_103009 sz

Az aszfaltos és erdei talajos dombozás után, kellően bemelegedve folytassuk a technikás edzést immár végig aszfalton, de még mindig enyhén emelkedős szakaszon, a pulzusunk normál tartományba kerülése után iramjátékok következnek.

Nézz ki egy-két lámpaoszlopot (50-100 méter) és 4-6 max 10 db gyorsuló, illetve nagy tempójú futást végezz. Mindegyik szakasz után 1-2 lámpaoszlop közti távolságon kocogj lassan, amíg pulzusod megnyugszik.

A táj lenyűgöző, a ragyogó napfényben csillogó víztükör, decemberi tavasz a levegőben, sokan töltik ebben a szép időben a szabadban az időt. Ki sétál, ki sétáltat, kutyát, ki pedig fut…

Visszafelé haladva, 6 gyorsító szakaszt letudva, immár a kiindulási pont irányába futva, még egyszer megkerülöm az erdei tavat, fantasztikus érzés puha talajon futni, még a fűcsomókon való bukdácsolás is jól eső érzés, edzi a bokaszalagokat, kíméli az ízületeket. Lehetőleg terepcipőben fuss, azaz mélyen barázdált talpú cipőn, de könnyű terepen megfelel a szokásos aszfaltos futócipő is.

Terepfutáshoz terepcipő, mélyen barázdált, rugalmas talppal

Terepfutáshoz terepcipő, mélyen barázdált, rugalmas talppal a biztos talajfogásért, megerősített sarokrész a boka tartásáért

Mindig a lábad elé nézz, figyelj a terepakadályokra, hogy időben tudj reagálni egy-egy gödörre, ágra, ami utadba kerülhet.

Még egy laza kocogós kör a vasútállomás körül, ráadásként, s 50 percnyi, 7 kilométeres edzés véget is ért. Persze a visszaút szemből fújó szele komoly küzdelmet jelentett, azért a kék égbolt, a szikrázó napsütés megadta a motivációt nem csak a dombozáshoz, de a szabadban való edzéshez is.

runwA nyújtó gyakorlatsorok elvégzése után szomjoltó Mg-al dúsított víz – segít oldani az izomgörcsöket, valamint a regenerációban is – majd száraz ruhákra cserélve az edzéskor használtat mehetünk is tovább, készülve az ünnepekre. Hegyrefutás edzése kipipálva, de azért van még tennivaló…