hillA Bakony lábánál, Herend településről indul a hegymenet, a Hajag-tetőre, a régi katonai bázishoz. Méghozzá futva…bicajosok kedvelt terepe ez, ezen a december végi napon a futók hódították meg. Hegyrefutás, verseny az év végén.

 

Fagyos reggelre ébredt az, aki a futóverseny miatt korán kelt. Komoly mínuszok, 6 de helyenként 8 fokot is mutatott a hőmérő, ami meghatározta a futóruházatot: kesztyű és sapka feltétlenül kell, hogy bőrfelület ne legyen szabadon. Használhatsz vékony sálat is, ami a belélegzett hideg levegőtől óv, a torkod, hangszálaid védelme miatt, húzd a szád elé.

A leghosszabb táv ezen a versenyen 16 kilométer, a csúcsig 8 s még egy kicsi, persze végig hegymenetben, ami komoly erőnlétet kíván a sportolótól. Hullámvasútszerűen  előbb az egyik dombra jutsz fel, majd kicsit lejt a terep, aztán újra felfelé, egyre meredekebb dombra.

Erőnléttől avagy bevállalástól függően választhatsz távot. A legkisebb a gyerekeké, 2 kilométer, majd következett a 4, a 6 ,  a 8 majd végül a 16…. szép számok, ne feledd ez nem síkfutás!  Ami azt jelentette, hogy a táv feléig  felfelé futsz,  pihenőrész nélkül, a másik fele persze már lejtmenetben. 🙂

A zenejátszódra lágy dallamokat tegyél, semmiképp sem dinamikus számokat, fontos a koncentrálás, a helyes lépés-és légvétel technikája, amihez nagyon sokat adnak az edzések, dombozások, lépcsőzések.

A pulzusszint valószínűleg gyorsan emelkedni fog, szinte végig a felső értéked közelében fogsz dolgozni, ezért is fontos a koncentrálás. A hegyrefutás külön technikával teljesíthető. Mindenképp próbáld ki magad ilyen versenyen is,  sok kitartást igényel, s valószínűleg megérzi a vádlid, a combfeszítő-izmod a terhelést, de növeli az erőnlétedet. Lépj kicsiket, rövideket, emeld a térded, mintha lépcsőzőgépet használnál. Ha elfáradsz, hiszen a terhelés folyamatosan a comb és vádli ugyanazon területeire hat, haladj lassabban és figyelj a mély és elegendő légvételre. Tartsd a pulzusszintedet alacsonyan, hogy minél tovább és jobban bírd a terhelést.

A versenyre készülve használj Magnéziumot tabletta  vagy por formában, vízben oldva, az esetleges görcsök megelőzésére. Fogyassz könnyű ételt, kerüld a gyomrod terhelését, hegymenetben kissé rá fogsz dőlni. Legyen Nálad szőlőcukor az energia pótlására szükség esetén, esetleg folyadék izotóniás itallal, bár a hideg időben ez megfagyhat, tájékozódj indulás előtt a várható hőmérsékletről.

Lejtmenetben persze már lazíthatsz, de fontos fékezned a tempód, bár gyorsan fogsz futni, legyél képes megállni is!

Szerencsére aszfalton, és száraz körülmények között, ragyogó napsütésben zajlott le a verseny, jól esik a mozgás így az ünnepek körül, a számos étel-ital fogyasztása után felpezsdítően hat a sport.

20141227_102026A hegyrefutás a visszaúton válik örömfutássá, igazán jó érzés a végén megállapítani, hogy teljesíthető ez a fajta, nem éppen egyszerű futás is.