hotVan olyan jógatípus, amikor 40 Celsius fokos szobában végzik a gyakorlatokat. Ez jutott eszembe, miközben a fejem fölé emeltem a Hot Iron rudat a súlyokkal. Edzés, ahol szaunában érzed magad. Forró Vas, Hot Iron a nyárban.

 

A hőmérő napközben közelíti 40 Celsius fokot, jól jár aki a hűsítő Balatont választja felfrissülésként, ám van aki ilyenkor is edzésre megy, terembe, izzadni. Forróság mindenütt, irány a súlyzós edzés, csak úgy lazán a nyárban.

 

 

60 perc izzadás, a súlyok alatt ég a zsír..a ventilátor keveri a meleg levegőt, így legalább egy kis légáramlat van. Klímás edzőterem, ugyan…a sportoló bírja 🙂 A törölköző minden edzésnél jó ha Veled van. Na ez most duplán igaz, az a törülköző ne maradjon otthon, de a vizes palackod sem.

 

Szabályos kitöréses gyakorlat, súlya nyakban, térd a boka vonala felett, hátul levő láb süllyesztve a talajig. Egyensúlyt növelő gyakorlat, popsi és hátsó combizmok, hátizmok dolgoznak.

Szabályos kitöréses gyakorlat, súlyokkal, térd a boka vonala felett, hátul levő láb süllyesztve a talajig. Egyensúlyérzéket növelő gyakorlat, és még  popsi és combizmok….

Bemelegítő tíz perc, majd felpörgetjük a tempót. Némi kardiós szakasz következik, amolyan intervall betétként. Négyütemű fekvőtámasz, talajérintéses guggolás. Mindez 3 körben egymás után, pár másodperces pihenővel. A pulzus már eléggé fent van..

S aztán jöhetnek a már emlékezetből végzett gyakorlatok sora súlytárcsákkal, guggolás, a még mélyebbre vezényszónál feszülnek a farizmok, combizmok, a talajig kell szinte leengedned magadat.

 

Guggolás steppadon vagy földön

Guggolás steppadon vagy földön

Kitörések, szabályosan, térd a boka vonala fölött, hátul levő láb leeresztve a talajig, hogy a térded szinte súrolja a padlót. Kapkodsz levegőért, mert a 16-18 ember igen hamar elhasználja a terem oxigén tartalmát, hát még az amúgy is oxigénhiányos meleg nyári napon…

Sebaj, kitartó vagy és edzett. De legalábbis erőt merítesz a melletted állókból, akik szintén küzdenek és nem adják fel.

 

Felhúzás, evezés, egyenesen tartott hát, nem feszülő térdek

Felhúzás, evezés, egyenesen tartott hát, nem feszülő térdek, hátrahúzott vállak

Aztán jöhet a step-padra fekvés, fejed fölé kitartott rúd a súlyokkal, emeléskor kifújod a levegőt, pihenőszakaszban beszívod. Megy ez…

 

Közben a karodon folyik a víz. A homlokodról is. De ég az a zsír, jól tudod. Csak most egy medencebeli vízi torna valahogy jobban esne…

 

Jól kitalált rendszer, Hot Iron system

Jól kitalált rendszer, Hot Iron system

Aztán jöhetnek a talajgyakorlatok, mint a felülések, hasprés, alkartámasz-fekvőtámasz. Aztán a nyújtás.

60 perc. Az öltözőben érzed csak, mennyit kivett belőled az edzés, mennyivel megterhelőbb a hőségben végzett testmozgás. De jólesően cseréled a csurom vizes sportruhákat utcai szárazra a zuhanyozás után.

Szerelem ez…

 

A szabadban, melegben való sportolással csak óvatosan, használj napvédő krémet, sportsapkát amit be is vizezhetsz! Igyekezz kevésbé megterhelő módon edzeni, keresd az árnyékosabb helyszíneket, a futás  laza kocogás legyen, ha teheted, inkább  kerékpározz, ússz, de azt is a reggeli vagy esti órákban.

 

hotsisHot Sommer, forró nyár, a sport most is életmód, de azért a hűvösebb napokon pihentetőbb lesz. Ám ilyenkor sem kell lemondani a mozgás öröméről.