főFülledt, párás  levegő, az út-menti növényzet a tikkasztó hőségben vízért kiált. Az ember is. A víz és a bokrok-fák ontják a párát. Már az első méterek után folyik a víz a homlokról, küzd a keringés, a szív, kőszikla súlya nyomja a tüdőt az oxigénhiány miatt. Talán a hajnali futás még elmegy, na de este…

Mi veszi rá az embert, újra s újra? Ki tudja…Talán csak megszokásból, vagy az emlékek miatt, de  hamarosan újra, addig pedig szinten-tartás és edzések sora. Mindezt belelépve a nyárba.

halbm 2

Hosszútávfutás ez már,félmaraton. Persze  van, aki edzés nélkül is teljesíti, vagy csak kevés felkészüléssel, a legtöbb amatőrnek azonban komoly mentális és fizikai tréningre van szüksége hozzá. Főleg, ha a megelőző időszakot betegség vagy munkahelyi-családi gondok terhelték, ami pedig negatívan hat az edzésekre, felkészülésre.

A rajthoz állsz és  lehetőleg futva beérkezel, a legalább kétórányi, majdnem folyamatos futás után. Majdnem, mert frissítés is akad közben, tizedmásodpercekig tartó állásidővel.

 

indexAz edzésekhez nézz ki  egy jól futható helyszínt, legyen benne aszfalt, földes vagy murvás szakasz is, napos és árnyékos részek, emelkedők, dombok, sík szakaszok, tehát változatos terepet keress. Ne a focipálya körül keringj, érdekesebb, ha látványelemek is vannak útközben.

 

Na akkor induljunk..Felcsatolod a pulzusmérőt, futócipő a lábon, napszemüveg, edzőshort, futótrikó vagy egy laza póló,  zene indít,  bemelegítünk, lazán, Robin Schulz?

 

Az első méterek  kellemetlenek lehetnek, diszkomfort érzésekkel: meleg van, nyár van. Jönnek a mentális nehézségek is: inkább strandolnál, vagy csak hevernél a szobában, de ..Célod van, maratonnyi. Na jó, fél-maratonnyi. Tehát, kocogj csak tovább.  🙂

Aztán belecsapunk a közepébe és 10-12 perc után jöhet a kemény menet, Scooter?

Nézed a szemből érkező másik futót, lám csak,  más is itt rohangál s nem a Balatonban hűsíti magát.. Persze  utána miért is ne?

Na de menjünk tovább, félmaratoni felkészülés esetében 10-12, majd 15-18, s ismét 10 kilométer körüli távokat futunk, heti 1 hosszabb távú futásnap legyen, majd  bicajozás és súlyzós-erősítő edzés. Ha teheted menj el masszőrhöz is, s mindenképp tarts pihenőnapot is hetente, s irány a strand!

Na akkor, Hardcore..

Próbálj egyenletesen, de mélyeket lélegezni, dombra felfelé futáskor karoddal segítsd a lendületedet, de igyekezz tartani a tempót, emeld a térdedet.

Feléréskor sem állunk meg, ha kell, nyugtasd meg a pulzusodat lassú kocogással, majd állj vissza a domb előtti egyenletes, dinamikus futótempóra. Használd a zene ritmusát motiválásra, miközben szemmel tartod a közeledő kutyákat,  elég motiválóan tud hatni egy póráz nélkül csatangoló eb… Ha gyorsulni is szeretnél, tegyél bele az edzőtávba sprintes szakaszokat, de jöhet egy lépcsősorra való felfutás is, ahogy a futóútvonalad adja!

kBicajosok húznak el melletted, átfut az ördögi gondolat a fejedben, miért is nem választottam más sportágat? Hja kérem,  az ember a nehezebbet választja, a nagyobb kihívást, ez már csak így van…

Közben  sokasodnak a kilométerek a lábaidban, már 10 kilométer felett jársz, megadóan tűröd amit a sors rád mér. Valami belső kényszer ez, tudod jól, edzeni kell, nem pedig csak ott lenni.

Látod a cigarettával sétálót és örülsz, hogy Te sportolsz és vigyázol az egészségedre. Persze küzdesz ezért, edzésekre jársz, izzadsz érte, nem adják könnyen azt az  életmódot..Hát ez az a nehezebb út.

A nehezebb út, de ezzel jutsz a célba: sportolj, fuss, ahogy csak a lábad bírja :-)

A nehezebb út, de ezzel jutsz a célba: sportolj, fuss, ahogy csak a lábad bírja….

 

Sok sikert az új életedben! 🙂

 

S közben le is telik az edzésidő, nyújtasz alaposan, megiszol több liter vizet,  zuhanyozás után átöltözöl és folytatod a napodat. Fáradtan, de boldogan.

homKemény menet nyáron,  hajnalban kelsz, vagy késő este futsz, bicajozol, emelgeted a súlyokat, nyomod a fekvőtámaszokat. Félmaratonra készülve, jó ez így..