morningHajnali hosszú úton, ahogy a jól ismert dal szövege mondja. Úton, igen, munkanap előtti amolyan átmozgató hajnali futóedzésre sietve, a kikeleti fények nyomában.

 

Az érzés leírhatatlan, amikor a hajnali első napsugár, úgy 6 óra tájban átbukik a domboldalon, és a derengést szinte egy pillanat alatt ragyogó fényességgé változtatja. A harsány zöld füvet fehér réteg vonja be, fagyott az éjjel, hiába a délutáni 15-18 Celsius fokos szívmelengető március idusi hőmérséklet. Azért ilyen korai órán húzd még fel a szabadan végzett edzéshez kesztyűdet..

Hajnali hosszú úton, átérünk a hídon…énekelted már?

)

Az ébredés hajnali 5 óra tájban, rövid készülődés,  gyorsan egy bögre tejeskávé a gyomorba, cipő a lábra, ruházat fel, majd irány a Balaton-part a hajnali futóedzésünk helyszíne.

A polár futónadrág aranyat ér, a hidegben segít felmelegedni és melegen tartani izmaidat, ami nagyon fontos, hiszen hidegben merevebbek vagyunk, nagyobb a sérülés (mikroszakadások, gyulladások, megerőltetések) esélye.

A futótrikó fölé meleg felsőt húzz, és szedd a lábad a bemelegítés után…ez is segít, hogy mielőbb felmelegedj, és ne fagyj meg.

Zenejátszót nem viszek magammal, inkább hallgatom légvételem, lépteim zaját, koncentrálok a megfelelő talajfogásra. (talpközéptől lábfejig gördüléssel érsz talajt, sarkad épp csak érinti azt, talajfogásod könnyed legyen).

A minta: Moses Mosop kenyai futó

A minta: Moses Mosop kenyai futó

Közben behúz mellettem az állomásra vonat, ellenkező irányból a másik is, a kocsikban munkába indulókkal, én pedig egyenletes tempóban haladok a település vége irányába. Rápillantok a tó vizére, ahol már visszatükröződik a felkelő nap, az arany és a narancssárga megannyi színárnyalatában.

Fűzfői-öböl hajnalban

Fűzfői-öböl hajnalban

Ekkor már tudod, érdemes korábban felkelni, érdemes a hidegben futni, még csak egy rövidebb táv fér is bele az idődbe. Az egész napodat meghatározza, ha sporttal indítod. Már nem is érzem a hideget. Amikor kevésnek érzem a beszívott levegőt,  lassítok és kissé hátradőlő testtartást veszek fel. Ezzel részben lassítom a pulzusom, amíg újra egyenletesen tudok levegőt venni. Másrészt pedig a testtartás megváltoztatásával, a mellkas kiemelésével, megnyitom tüdőmet,így több oxigén tud beáramolni a nagyobb felület miatt. Ezért is fontos, hogy ne dőlj rá a hasadra, mellkasodat ne nyomd össze, állad emeld fel, nézz előre egyenest! Így eléred, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a lélegzésed, a lehető legtöbb oxigén jusson a tüdődbe onnét pedig a vérkeringésedbe.

Futókép:egyenes testtartás, előre néző tekintet, karok alig mozdulnak előre

Futókép:egyenes testtartás, előre néző tekintet, karok alig mozdulnak előre

A futáshoz sok és tiszta, oxigéndús levegő szükséges. Testtartás és kondíció és mentális készségek. Azaz kitartás, céltudatosság, hit..

A futás, a sport, nem csak fizikai kondíció kérdése. Amikor egy bizonyos állóképességet megszerzel, onnét már a szellemi-mentális tudásod határozza meg, mennyit és milyen minőségben tudsz futni.

Minden mindennel összefügg.

Távfordítónál gyors fotó készítése, ibolyák minden felé, illatos hajnalt varázsolva lilás-kék színükkel. Itt a tavasz, végre..El is határozom futás közben, leporolom a bringát is, itt az ideje bicajozni! A futás mellett a kerékpározás kimozgatja futóizmaidat, a vádlid, combod, hátizmaidat.

 

Mozgatom ujjaimat a kesztyűben, lépteim egyenletesek, lassan visszaérek a kiindulási pontra. Gyors nyújtás, majd már otthon forró  zuhanyt veszek, majd lazító krémmel átmasszírozom az igénybevett területeket: boka, vádli, comb. Én most sósborszeszes gyógynövényes krémet használok, rozmaringgal, kamillával, mentával megerősített hatóanyag tartalommal. Mindegy azt a célt szolgálja, hogy az illóolajaik ellazítsák az izomrostokat, nyugtassák ízületeidet.

 

A kikelet nyomába eredve frissen indul a napod, energiával és jó kedvvel feltöltekezve indulhatsz el. Hideg van, álmos vagy, kicsit talán morcos is, de mire letudod a távot, biztos lehetsz abban, nem fogod megbánni e korai napindítást!