Mindenkiben van kisebb vagy nagyobb küzdőszellem, legfeljebb nem mindig találja meg…Ami a nagyvárosokban a számok nagyságának törvénye miatt eltörpül, az a kis-városokban kellőképpen felszínre hozza a sok G.I Jane-eket.

Kora reggeli madárfüttyös tavaszi ám didergős hajnalok, épp csak sikerül kimászni az ágyból, felkapni pár ruhadarabot, a cipőt, s félálomban irány a Balaton-part kékes színű párában úszó órái. Meglepetésre van, aki már javában benne van az edzésben, fut vagy a szabadtéri kondigépeken mocorog. Hogy a csudában van ennyi energiájuk embereknek még a délutáni műszak előtt?

Hajnali 6 óra és nyit az edzőterem, már sorokban állnak a helyiek, akik a munka vagy suli előtt egy órácskát izzasztják magukat a funkcionális gépeken. Mire mások a reggeli kávéjukat kortyolják, ők már kipirulva, megizzadva, feltöltődve kezdik a napot.

Reggeli testébresztő jóga – stúdióban edző irányítása mellett elvégezve a gyakorlatokat hatékonyabb!

Divatját éljük a militarista stílusú, azaz erőltetett, dinamikus mozgás-sportoknak. Minél elvontabb, annál jobb: traktorkerék görgetés, kötélpörgetés, Tabata és HIIT gyakorlatok egész sora, Spartan edzések és versenyek, sziklamászás, szurdok-túrák, bármi, ami az adrenalint kellően felpörgeti jöhet!

Valahogy túlestünk ama bizonyos ló túloldalára és elmaradnak az edzők által felügyelt tréningek. A gyakorlatok adott izomcsoportra vonatkozó helyes elvégzése helyett az autodidakta stílus hódit, miközben senki sem beszél a sérülésekről. Az instant megoldások korát élve háttérbe szorult a kivitelezés minősége és mennyiségi törekvéssé váltak az edzések.

Valamennyire online térben mozgunk, s csak egyfajta testi kivetülés az, ami a valóságban megjelenik, mindegy is, hogyan, a lényeg a sportolás. A valamit csinálni és valamit jól és hatékonyan tenni között elég komoly méretű szakadék húzódik, hajlamosak vagyunk erre nem figyelni. Ki az, aki futás előtt talpdiagnosztikára elmegy, hogy megfelelő, talphoz igazodó sportcipőt vásároljon? A spinning órák előtt, vagy a tempós Tabata-stílusú edzések előtt ki megy el kardiológiai vizsgálatra? Az edzőknek ez is a feladata lenne, a jelentkezőknek felhívni erre a figyelmet, alapos előzetes orvosi diagnosztikára elküldeni, legalábbis javasolni és nem csak leadni az órát, bekapcsolni a zenegépet és begyűjteni óra végén a pénzt…

Kiscsoportos edzésekkel többet használunk szervezetünknek, fenntartja a motivációnkat is

Akár kisvárosi, akár falun, nagyvárosban élve, lehetőség akad csoportokba szerveződni egy-egy tapasztalt, minőségi edzést tartó irányítóember köré. Személyenként változó, kinek mi passzol mozgásban, még egy tenisz edzésnél is hasznos csoportosan, edzői vezetés mellett tréningezni. Ha már pénzt áldozunk rá és időt, legyen a hatékonyság és személyre-szabottság az irányelv.