Szív vagy tüdő, vajon melyik a fontosabb, egyik sem létezhet a másik nélkül, egyik sem működik jól, ha a másik beteg. A levegő létünk alapja.

Tompán szúr, esetleg élesen belehasít? Az oldalunk fájdalma a lép vagy a máj terheléséből adódhat. Kapkodva vesszük? Bizonyára nincs összhangban a lépésütem és a légzésütem. Megannyi ismerős érzés, mely sportoláskor, de séta, túra közben is ránk-törhet. Ez pedig mind a légzéshez kapcsolható tünet.

Ma már oktatják így elsajátítható a helyes légzés, s bár automatikusan vesszük a levegőt, jól jöhet a légtechnikánk ismerete mindenkinek. Nem csak sportolóknak ajánlott, a hétköznapok során is jó, ha kezelni tudjuk a légvételünket. Első lépés egy alapos orvosi kivizsgálás. A tüdő a légzőszervünk, ám a gége, a vérerek, a szív, tehát az egész keringési rendszer részt vesz benne, akárcsak az agy és persze az orr, a garat-száj is. A pulmonológia az az egészségügyi részleg, ahol képet kaphatunk – szó szerint is értve – a tüdőkapacitásunkról, a hörgőcskék állapotáról. Így akár egy rejtett asztma is felszínre kerülhet, mely – mivel sokáig enyhe tüneteket produkál – hosszú ideig kezeletlen lehet. Egy okos eszköz ki tudja mutatni a belélegzett levegőnk mennyiségét, a kifújt CO2 mennyiségét, vagyis a tüdőkapacitásunkat.

Tudatosság és fegyelem. Az alkartámaszos fekvőtámasz, napi 1 perce fejlesztőleg hat tüdőkapacitásunkra!

Számos módon fejleszthetjük a levegővételünk minőségét, fújhatunk fel lufit, alkalmazhatjuk – edző melletti elsajátítást követően – a Wim Hof légzéstechnikát, járhatunk uszodába úszni, s persze minden sportmozgás, mint a futás vagy teremsportok, de a jóga is fejlesztően hat ezen területre.

Sokan elfordulnak a sportolástól, mert nem kapnak levegőt, szorít a mellkasuk, szúr az oldaluk, légszomj gyötri őket. Amennyiben betegség kizárható, ajánlott gyógytornászhoz, specialistához fordulni és elsajátítani a megfelelő légzésmódszereket.

A helyes légzés a hétköznapi életben is segít bennünket. Gondoljunk a stresszes szituációkra, felelés órán, egy projektmunka, nyilvánosság előtti szereplés és számos egyéb élethelyzet okozhat légzésproblémát. Mindezeknél pozitívan fog ránk hatni a mély, alsóhastájéki légzés, vagy a lelassított.

Futásnál a leggyakoribb hiba és a megoldás is sok esetben a légzéshez kapcsolható. Sokszor elegendő mélyeket lélegezni, egyenletesen, koncentráltan és kikerülhetünk a mélypontokból. A légzéshez a levegő minősége dobogós helyen áll. Legyünk minél gyakrabban, végezzük minél többször testmozgásainkat a szabadban. Amilyen gyakran lehet, tiszta levegőjű helyen, mint az erdő, parkok, vízpart, hegyvidék. Emiatt is kiemelten számít egészségünk egyensúlyának megóvásánál már egy órányi túrázás, séta is a természetben.

A magunkra fordított idő mindig megtérül, egészség, pozitivitás, boldogság néven kapjuk vissza!