Előttem az út meredek, hátam mögött a visszaút fárasztó kilométerei előre sarkallnak, mindegy, milyen az út, ha menni kell. 2022 évindítója kissé megkésve.

Az elmúlt két év mindenki számára csökkentett üzemmódban telt, rendesen átírta az élet a versenyzéseket és azok szabályozását is. Aki korábban nem, az mostanra biztosan megtanulta, a sport megtartó, egészségfenntartó ereje nélkülözhetetlen. Mindegy, hogy séta vagy bicajozás, kocogás, a lényeg a rendszerességben van, az ördög mindig a részletekben bújik meg. Megszoktuk és megtanultunk önmagunkkal jóban lenni a magányos vagy éppen szűk baráti, családi körben végzett testedzések által.

Szerencsére lassan, de biztosan visszatérnek a versenyek is, bár a tömegrajtok ideje fokozatosan jön vissza, itt az ideje elindítani az új szezont, egy kicsit másként. A megváltozott időjárási viszonyok immár lehetővé teszik a tulajdonképpeni egész éves szabadtéri mozgást, már januárban és februárban is van mód rövid ujjúban edzeni vagy éppen bringatúrát megtenni mondjuk a Balaton körül.

Immár 16 év a sport világában és 14 év a versenyzésben, megszámolhatatlan szezonra felkészítő edzés, megtervezett versenyek, többé-kevésbé betartott diéták a mérföldkövek. Szokás szerint így februárban egy szintfelmérő terepversennyel indul a szezon, amit majd követnek az aszfaltos, utcai versenyek. A negyedmaratoni táv azaz a 10,5 km továbbra is mérföldkő a távolságokban, a félmaraton is vállalható, persze következetes felkészüléssel. Ajánlott cross edzéseket végezni, vagyis kerékpározni, úszni, de még a túrázás is ide tartozik. Szerezzünk be súlyzó-készletet és odahaza is tudunk saját testsúlyos edzéseket, erőedzéseket végezni, mindenféle terembérlet vásárlása nélkül. Ez praktikus és pénztárcakímélő is.

Az évek közben elteltek, s nem csak naptár szerint, be kell látni, a test sem fiatalodik, még ha oly figyelmesen karbantartjuk, akkor is a sejtjeink regenerálódása lényegesen lelassul a fiatalabb énünkhöz képest. Így adódik a terhelés csökkentése és a „rajthoz állunk-célba érünk futva” és a „magunkhoz képest jól ment” szinten teljesítés egy-egy versenyen ugyanúgy elfogadható, mint a korábbi évek dobogós helyezései.

Az évek előrehaladtával, akár mennyi praktikát bevetünk, testünk karbantartásához lényegesen több odafigyelés szükséges, megnövekszik a lesérülések esélye, korábban következik be az izomláz vagy a laktát-küszöb érték elérése, a diétában ami korábban működött, az mostanra kevésbé hatékony. Ezt el kell fogadni sem mint gyötörni magunkat. felesleges a tizenévesek teljesítéséhez hasonlítani 40-es, 50-es, 60-as önmagunkat.

Az versenyeken fokozatosan terheljük magunkat, a bemelegítésre több időt szánjunk és specifikus gyakorlatsorokkal mozgassuk át magunkat. A táplálék-kiegészítők amelyek rásegítenek állapotunk, edzettségi szintünk eléréséhez és megtartásához, kiemelt szerephez jutnak. A megfelelő frissítés – izotóniás italokkal, cukormentes italokkal – és az izom bemelegítő és izomlazító krémek használata szintén erősen ajánlott.