Thermo_Drine_liquid

Inulin

 

 

 

 

 

 

 

Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra.

Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.

A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.

Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza. Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glükóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást. Az inulin metabolizációjához (lebontás, anyagcsere)  nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.

Az inzulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában. A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk. A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.

forrás: http://nepgyogyaszat.hu/

Koffein
A kávéban és a teában is megtalálható. Az egyik legelterjedtebben fogyasztott alkaloid. A központi idegrendszer enyhe serkentőszere, élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és az álmosságot. Az izmok teljesítőképességét is fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint mobilizál, hatására a vese erek tágulása miatt fokozódik a vizelet kiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti

Glükuronolakton
Tulajdonképpen egy szénhidrátszerűség. Testépítő szerek is tartalmazzák. A glükóz emésztésekor a májban keletkezik. Az energiaitalok mellett megtalálható a gabonafélékben és a vörösborban is. A glikogén keletkezését szabályozza a szervezetben, a glükonsavval egyensúlyban van jelen.

L-Carnihtin
Az L-Carnithin egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható a vázizomzatban és a szívben. Legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák, de más húsokban és növényekben is előfordul. A zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavak átvitelét biztosítja a sejtek membránján. (telített/káros zsírsavak kiürülését szabályozza a szervezetből)

 

Inosit
Az inosit egy gyűrűs, többértékű alkohol (poliol). Az energiaitalok mellett megtalálható minden eukarióta sejtben különböző vegyületek formájában, valamint a nagy korpa tartalmú gabonafélékben, babban és sok gyümölcsben is előfordul. Különböző biokémiai folyamatokban vesz részt. Szerepet játszik a membránpotenciál fenntartásában, a sejtek közötti kalciumion koncentráció szabályozásában, a zsírok lebontásában és a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Taurin
A taurin egy aminosav származék. Az energiaitalok mellett megtalálható kis mennyiségben az állati és emberi szervezetben is, húsok és belsőségek tartalmazzák. Élettani hatása nem teljesen ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik.

A taurinról lényeges megemlíteni, hogy alkohollal kölcsönhatásában mérgező vegyületek alakulhatnak ki belőle! Vagyis nem lenne szabad az energiaitalokat alkohollal együtt fogyasztani!

Guarana-kivonat
Egy az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztett örökzöld kúszónövény kivonata, mely a kávénál nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint, valamint theobromint és teofillint. Az élénkítő hatása mellett állítólag természetes zsírégetőként is működik.

 

Ginzeng-kivonat
A ginzeng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginzeng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is.

Egyébként a vizsgálatok szerint megtalálható benne a szőlőcukor, az A-vitamin, a B1-vitamin és B2-vitamin, bizonyos alkaloidok, ösztrogének, különféle illóolajok valamint a nyomelemek közül szelén, germánium.

Ginkgo Biloba-kivonat
Egy páfrányfenyő, amely talán a leghosszabb ideig élő organizmus a Földön. Két lényeges hatóanyag csoportot tartalmaz: flavonoidokat és terpéneket. A terpéncsoportba tartozó hatóanyagok közül a ginkgolid (diterpen) és a bilobalid (sesquiterpen) a legjelentősebbek. Ezek mellett tartalmaz még különböző szerves savakat, pl. aszkorbinsavat is. Mindenféle hatása mellett az energiaitalokba a központi idegrendszert serkentő hatása miatt kerül.

 Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint ami az emberi szervezet sejtjeiben van. Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet.

 További összetevők, amelyek előfordulnak a serkentőszerekben:

savszabályzók: nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna), nátrium-citrát, kálium-citrát
antioxidánsok: citromsav, aszkorbinsav, nátrium-citrát, kálium-citrát
mesterséges édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-k
a szén-dioxid: nagyon sok energiaitalban megtalálható, természetesen oldott állapotban, vagyis tulajdonképpen szénsav található bennük. Ez egyébként általában segíti más anyagok felszívódását.
vitaminok: B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, B12-vitamin, E-vitamin, folsav
stabilizátorok: módosított keményítők, polidextróz
színezékek: karamell, szulfitos karamell, ammóniás karamell, riboflavin

 forrás: http://www.labinfoonline.hu

 A kutatók felhívják a figyelmet arra: nem mindegyik energetizálószer összetevő ismert részletesen, és csak kevésnek vizsgálták meg az emberi szervezetre kifejtett hatásait, egyéb anyagokkal való kölcsönhatásait.

 S mivel az emberek fogékonysága e vegyületekkel szemben eltérő, ezen termékek rendszeres, teljesítménynövelésre történő fogyasztása feltétlenül ellenőrzés mellett ajánlott!

Hell energia ital