...kinn a fákon vígan szól a kis pacsirta madár. Azaz felfrissülés és pihenés elsődlegesen ám szem előtt tartva a még kanyar utáni azaz őszi céljainkat is.

A nyári hőség kezdetét vette, ilyenkor már éjszakára is nyitva marad a szobaablakunk, hajnalra kellemes friss levegő tölti fel a lakást. Napközben érdemesebb aki teheti persze, a leeresztett rolók és becsukott nyílászárók védelmében hűsölni, különben erősen felmelegszik a házon belül is a levegő.

Az edzéseket ez időben kora reggel érdemes megejteni, akinek erre nincs módja, az napközben árnyékosabb esetleg vízparti edzőútvonalat választhat, de legalább fákkal szegélyezett utak mentén fussunk.

A bringázás elképesztő méreteket öltött nem csak idehaza, hanem világszerte is. Ez nagyon klassz az egészségünk megőrzése, a klímaváltozás szempontjából is, viszont az infrastruktúra nem feltétlen követi a kerékpárosok számának növekedését. Fejlesztések, újabb útépítések persze akadnak, ám a mértéke erősen megkérdőjelezhető. Ráadásul nem csak túrabicajosok azaz kisgyerekesek, tájat felfedezők bicajoznak, hanem sportként a bringázásra tekintők is róják az utakat. Vagyis sebesség és gyakorlatiasság beli különbségek is vannak.

Balaton látkép

Aki tókerülésre törekszik, feltétlenül előbb tesztelje fizikai állóképességét és közlekedésbeli tudását egy rövidebb szakaszon mielőtt nekivág a Keleti-medencének, ami a Kis-kör és nagyjából 85-90 km. A Nyugati-kör már 130 km feletti, a teljes kör pedig 196-210 km . Ajánlott az északi part azaz Balatonalmádi-Tihany komp irányában kezdeni a táv teljesítését, még friss erővel letudni a dombosabb szakaszt. A komppal átkelve a déli oldalra Siófok irányába tekerünk, ami óvatosságot igényel, bár elkészült itt is a Balaland előtti kerékpáros út szakasza. Mivel végig a déli szakaszon lakott területen, nyaralóövezetben bicajozunk, figyeljünk fokozottan a közlekedőkre. Itt tempót menni nem tudunk, legfeljebb szezonon kívül van erre lehetőség. Siófok után Szabadi/Balatonvilágosnál már nem tudunk áthajtani a korábbi üdülőtelepen a Club Aligán, mivel beépítették ezt a területet, így kénytelenek vagyunk felhajtani a Löszfalra. Ez az Akarattya-i mellett a második legszebb panorámájú terület a Balaton-parton, szóval leküzdve a feljutás emelkedőjét, érdemes itt megpihenni.

Tagore sétány Balatonfüreden, háttérben a hajóállomással

Balatonkenese és Balatonfűzfő után ismét Balatonalmádiba érünk vissza, hosszabb különálló szakaszok nincsenek, néhány kilométer után mindig lakott területen fogunk tekerni.

Magunkkal vinni csak folyadékot palackban, iratokat, mobiltelefont, powerbankot, némi pénzt érdemes, illetve váltóruhát, esetleg gyógyszereket, mint fejfájás-csillapító, gyomorgörcs ellenit, valamint sebtapaszt sem árt. Útközben lesz lehetőségünk még szezonon kívül is büfékben, boltoknál megállni kávét inni, harapnivalót vásárolni, tehát nagy csomagokat semmiképp se vigyünk magunkkal.

Balatonvilágos, löszfal előtt, egy kis pihenő

Gyermekek számára a kellő életkort és fizikai teljesítőképességet elérőknek ajánljuk, persze szülőkkel együtt e fantasztikus bringakört, hiszen profi és hobby kerékpárosoknak is minimálisan 4-5 órányi tekerésről beszélünk, nagyobb pihenők nélkül. Tehát családi túra esetén számoljunk 5-6 órás időtartammal. S persze dombokra feltekerés, emelkedők, autók között közlekedés, emiatt nagyobb gyerkőcökkel vágjunk inkább neki a távnak.