runElértük a novembert,  a napsütést ködös időjárás, a meleget a nyirkos, hűvös és szeles ősz váltja fel. Megfáradt, ám a sportolástól megerősödött testünk kívánja már a pihenést. Szezonzárásra készülünk.

Addig azonban még jön egy-két megmérettetés, jön az évenkénti visszatérő, futásról szóló hétvége ott, ahol kezdtük év elején a szezont,  irány a Balaton-part, mégpedig Siófok.

Megint eltelt egy év,  mögöttünk van sok hétvégi verseny, számtalan  edzés, bennünk van a keserűség a sérülések vagy betegségek miatt, de a célba-érés öröme is.

Futhatsz egyedül, vagy társsal, hatodmaratont vagy harmadot, felet vagy egészet, beállhatsz Te is a futóbolondok közé. A Te választásod, de ilyen könnyedén csak itt teheted meg az első lépéseket. Avagy másként fogalmazva, ilyen egyszerűen itt van lehetőséged óriási teljesítményre, akár mindkét nap futni!

A hegyek között az Alpok lankáin vagy éppen a Bakonyban futni, bicajozni a Dunakanyarban, megkerülni a Velencei tavat, mind mind nagyszerű élmény, de az igazi díszlet mégiscsak a vízpart, ez a fantasztikus Balatoni táj.

 

S itt álljunk meg egy pillanatra. Sok éve már, hogy magam is futásra adtam a fejem, akarom mondani a lábaimat. Az eltelt évek alatt sokat változott ez a sportág,  kiemelkedően vonzza a tömegeket, évről évre többen indulnak el ezen a nehéz, de szép úton, amit a futás jelent.

runau

Sokan, sokféle képen elmondták már, a futáshoz egy jó futócipő kell,  ezen kívül lényegében bármilyen ruházatban futhatunk. Na persze úgy is beszerzel egy-két sportfelsőt, nedvességelvezető anyagból, egy-két futónadrágot, hogy a GPS órákról és egyéb kütyükről ne is beszéljünk. Fut a kolléga, az ismerősöd, a családtag, s  Te is elindulsz és érezni fogod, van valami  vonzó a futósportban..Szabadság, önmagad legyőzése az akadályokon keresztül, kitartás, állóképesség, fizikai erőnlét  fejlődése. Mindez, s még egy kis meditáció, ami a futás.

winter_running_gear_

Amikor eljön ez a majdnem téli hétvége a Balatonnál, két napon át sportruhás emberek  uralják az utcákat, a sétányt,  mindenhol futókat látsz…nos ilyenkor elhomályosul kicsit a tekintetem…Az érzés leírhatatlan, amikor a túlsúllyal küzdő és a kismama babakocsival, vagy éppen a rövid nadrág-pólóban futó fiatal a nyugdíjas éveiben járóval együtt fut starttól a célig. Sokan, sokfélék vagyunk, de a sport, s benne a futás emberközelivé, elfogadóvá, emberré tesz..ebben a sokszor embertelen világban.

 

A futópályán mindenki küzd, mindenki izzad, ám ha elesel, tíz ember áll meg melletted és nyújtja segítőn a kezét.

Hihetetlen  a sportnak az ereje! Sokan, akik évekkel ezelőtt csak szurkoltak a családtagnak, most elindulnak egy távon ezen a versenyen. A zene, a tömeg vagy maga a sport érzése, de a szurkolóból futót csinál…

Pedig nem történik más, mindössze lefutunk néhány kilométert, jellemzően ködben, hidegben, majd megnézzük a szálloda aulájában kitett időeredményt, s este részt-veszünk a futóévet záró zenés partyn.

run2

 

 

 

 

Zárjuk ezt a szezont mi mással is, mint futással, barátok, sporttársak között. Majd jöhet a megérdemelt pihenés, készülünk az ünnepekre, elmegyünk  a Mikulás-napi futásokra, s persze a Szilveszter sem maradhat ki. Levonjuk a tanulságokat, megérdemelten hátradőlünk a karosszékünkben, megtettük, ami tőlünk telt. Aztán újra indul a mókuskerék, hiszen sokan hamarosan már a tavaszra kezdenek edzeni. Addig azonban…