Nyári melegben a hegyekben vagy vízparton egy könnyed séta vagy futás feltölt energiával, új érzésekkel, könnyed gondolatokkal. A reggeli pacsirták csivitelése a gondtalanság élményével tölt fel

Nosztalgiázva visszagondolva a 70-es, 80-as évek nyári üdülőtáborainak hangulata idéződik fel a hajnali órákat indító pacsirtadaltól. A vidéki élet szépségei, melyet a város lüktető zaja elfed, így az év közepébe belépve, nyaralásaink hónapjában legalább 3-4 napot ajánlott eltölteni tóvidéken, vízparton vagy a hűvös erdei környezetben.

Az edzéseket a kora reggeli órákban végezzük, este az egész napos hőség miatt lényegesen nehezebb lesz, a napközben felmelegedett levegő inkább a fürdőzésnek kedvez. Aki kerékpáros túrára indul, tervezze szakaszosra a távot, több pihenőt beiktatva, folyadékpótlásra, erőgyűjtésre.

Aki a nyári hónapokat nézte ki a sportos életmód megkezdésére, a séta-futás/kocogás kombinációjával induljon el az egészséghez vezetőúton. Egy perc sétát egy perc futás/kocogás kövesse, 20 percen keresztül. Amennyiben jól ment, egy perc sétát 2 perc futás/kocogás kövesse újabb 20 percen keresztül. 40 perc edzés heti 3 alkalommal nagyszerű élményt fog adni és az egészségi állapotunkat is feljavítja. Vigyük magunkkal a kutyust is, örömmel tölt el velünk időt, melyben őt is átmozgatjuk.

A futás alatt ne a gyorsaságra figyeljünk, inkább igyekezzünk egyenletes ám megállás nélkül futni/kocogni. Közben tekintetünket emeljük fel és magunk elé a távolba nézzünk nagyjából fejmagasságban tartva fókuszunkat. Bármennyire is vonz a talaj, ne a lábunk elé nézzünk, ez a leggyakoribb futó-hiba, mely nagyban nehezíti a futómozgást és az élményt is rontja. Amikor lefelé nézünk görnyedünk, összenyomjuk a tüdőnket, a gyomrunkat, amitől nehezebben kapunk levegőt és hányingerünk is lesz, szédülni fogunk. Tehát az egyik legfontosabb edzés a helyes testtartás elsajátítása, gyakoroljuk ezt a futások percei alatt. A karmozgás minimális legyen, ugyanis ez a másik, ami problémás szokott lenni, ne keresztezzük karjainkat a testünk előtt, 90 fokban behajlítva az oldalunk mellett tartva előre,hátra mozgassuk, mindenképp segítsük fele előre-haladásunkat.

Előrenéző tekintet, testmelletti karhelyzet az ideális futómozgáshoz

Heti háromszor 40 perc azaz háromszor 5 kilométer futás/séta nagyszerű alapot ad a továbbiakhoz, s ne feledjük el, a sportolást követően legalább 10-15 de inkább 20 percet szánjunk nyújtásra! A jóga gyakorlatai tökéletesek erre, lassú, kitartott pozíciókkal – azaz 20 másodperc/gyakorlatelem – minden testtájékot mozgassunk át: a lábakat, karokat, nyakat, vállat, hátat, fejet. A nyújtást/levezetést követően frissítsük fel magunkat a zuhany alatt, lehetőleg hideg/langyos vízzel és ne forróval! Az erek rugalmasságának jót fog tenni a hideg/langyos víz alkalmazása. Pótoljuk belsőleg is a folyadékot, mellőzve az alkoholt: az alkohol más-néven cukoralkohol, mely nem csak felesleges cukrot juttat a szervezetünkbe, de meg is köti a vizet.

Szerviztáska defektszerelő-vagy javító készlet mindenképp legyen nálunk a bringatúránkon

Két hónap nyár, két hónap meleg vár ránk, használjuk ki ezt az időszakot és állítsuk át magunkat egy egészségtudatosabb életmódra, fogyasszunk behűtött gyümölcsöt és házi limonádét frissítőnek, használjunk levendulát, citromfüvet italaink fűszerezéséhez. Lehetőség szerint tegyünk el a téli hónapokra fagyasztva is gyümölcsöt, barackot, málnát, szedret, ribizlit, mely kiváló vitaminpótlás lesz számunkra a hidegebb hónapokban is.