herbstCélszerű időnként átgondolni az életünket. Az erre utaló jelek egyre csak szaporodnak körülöttünk, míg végül az elterelő hadműveletek helyett jobban járunk, ha leülünk önmagunkkal és átgondoljunk dolgainkat.

 

 

Ha benne vagyunk egy  bevált, megszokott életstílusban, ami ha nehézségekkel ugyan, de eltart és fenntart bennünket, akkor nagyon nehezünkre esik beismerni, hogy már régóta  akarat-nélkülien tesszük a lépéseket egymás után.

A sportolás és a versenyzés különleges élményekkel tudja gazdagítani életünket, megtanít önmagunkkal jóban lenni, célokat kitűzni és azokat el is érni. Ha már érződik, hogy nem úgy működik, mint korábban, a rendszeres edzések ellenére sem jönnek az eredmények, állandóak a kisebb nagyobb sérülések, akkor gondolkodj el azon, hogy nagy eséllyel benne maradnál kényelemből, megszokásból valami olyanban, ami jó érzés ugyan, de inkább hátráltat, és nem tudsz fejlődni sem.

Van, hogy váltani szükséges.

Próbálod megszeretni a futást, de inkább kényszer a napi edzés, mondván: ha már egyszer elhatároztad, akkor megcsinálod. A kényszer pedig görcsössé tesz, és bizony a mentális kitartás sokszor tévútra visz.

A tested jelez,  jönnek az izomlázak, sorozatos sérülések, kifáradások. S hiába edzel tovább, az nem fog segíteni. Emelni az edzések számát, intenzitását, hátha attól változik valami…. Olyan hiba ez, ami esetleg évekkel később nyújtja be a számlát. Így történ ez nálam is.

10 évre visszanyúló versenyzéssel eltöltött idő után jött el az idő a váltásra, s kiszálltam a versenysportból. Otthagytam a rajtzónát, a célkaput és beálltam a kordonok mögé.

A dicső múlt...

A dicső múlt…

Éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy észrevegyem az egyre sűrűbben előforduló testi tünetekből, hogy meg kell állni. A lábsérüléseim folyamatosak voltak, heti szinten jártam gyógytornászhoz, masszőrhöz, de közben hajtottam magam tovább az edzéseken, újabb és újabb versenyeken indultam el.

A vérhólyagokból Achilles-ínsérülés lett majd csípőfájdalom, voltak napok, amikor lábra sem tudtam állni. A krónikus köhögésből hörgőgyulladás majd tüdőgyulladás lett. Én akkor is mentem versenyezni, egy héttel a tüdőgyulladás diagnosztizálása után….

Ajánlatos időben meglátni, mi mellett is tartunk ki? Könnyen lehetséges, hogy hibás berögződések mellett és nem a saját utunkat járjuk már egy ideje.

Szép volt...

Szép volt…

Jellemzően sokan ez az életük közép táján, illetve 30-40 éves korban kezdenek el sportolni. Be akarsz pótolni elvesztegetett éveket, de ez nem fog menni. Persze idővel az edzések hatására fejlődni fogsz, de a mértéket könnyen szem elől lehet téveszteni.

Aztán ott van a stressz, a legnagyobb gyilkos, a betegségek kiindulópontja, ezt ma már mindenki elismeri, de sajnos csak kevesen fogják fel, hogy ez mit is jelent. Az elfojtott érzelmek, a ki nem adott düh, agresszió, bánat, a félelmeink mind-mind belső maró savak (elsavasodás) a szervezet számára, ami előbb-utóbb valamilyen szervi bajban meg fog mutatkozni. Ez a szervi baj pedig rontani fogja nem csak a kedvedet és a motivációdat a sporthoz, de a teljesítményre, állóképességre, vitalitásra is hatással van.

Hiába a sok edzés, ha szellemileg, mentálisan, lelkileg a jó kondíciót folyton aláásod valamiféle ellen-lelki okkal

Ha egy út nem a Tied, fel kell ismerni a jeleket. Ha nem érzed, hogy szívesen jársz a teremedzésre,  nem tölt fel a futás, a bicajozás, ha nyűgnek érzed az úszást, ne csináld tovább! Ha adtál magadnak kellő időt, s az edződ, a társak, s az egészségügyi tüneteid is alátámasztják, ideje váltani. Életmódot és sok esetben életstílust is.

Olyan nincs, hogy majd elmúlik magától, meg lesz ez jobb is. Ahhoz

előbb Neked kell változnod, változtatnod, hogy a körülötted levő dolgok is változzanak,

mégpedig jó irányba. Alapvető cél, hogy boldog és elégedett legyél.

Futócipő szükséges felszerelés a futáshoz

Tiszteld magad annyira, hogy megadod magadnak azt, amire valóban vágysz. Nem kell csak azért futnod, mert a barátok-kollégák is ezt teszik. Ne folytasd tovább az edzéseket, ha folyton lesérülsz. Keress más módot a mozgásra. Lehet az egy túra is, vagy lovaglás, vagy Nordic Walking, jóga, Pilates, a helyi népdalkörhöz való csatlakozás,  olyan tevékenység, ami feltölt, kikapcsol, szórakoztat, tehát a lelkedet is táplálja.

Válts bátran! Ne maradj benne semmilyen élethelyzetben kényelemből, megszokásból. Erőltetéssel sehova sem jutsz, legfeljebb enerváltságba vagy kezelésekre a kórházba…

hapyHa a váltással, amiből lehet több is életünk során, egyszer csak a saját utadra találsz – a Te sportágadhoz, a Te életmódodhoz- akkor tényleg csak el kell indulnod! Ép testben Ép lélek. S ez oda-vissza működik. Shift-váltás