A cikksorozat következő epizódja rövid áttekintésben nézi át a lehetséges sportág-módozatokat. Újévi fogadalmunk még erősen él bennünk, mostanra kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb sportolási módot, mivel az immunrendszerünk megfelelő működéséhez a sportcélú mozgás a legfontosabb.

A futás, kerékpározás- spinning – és a sífutás azaz Nordic Walking után megnézzük mely sportszerű mozgástípusok közül tudunk választani magunk számára olyant, amit aztán rendszeresen és hosszútávon beiktatunk életmódunkba.

Az úszás kézenfekvő választás, s valójában a séta/Nordic Walking és a futás mellett a legáltalánosabban választott sportolási mód. Az úszáshoz viszont van egy alapvető feltétel, ami nem velünk született tényező, azaz el kell sajátítanunk, ez pedig maga az úszás technikája. Amint ezzel megvagyunk, szükségünk van hozzá úszóruházatra, valamint vízre, mégpedig úszásra alkalmas vízfelületre: megfelelő hőmérsékletűre: jellemzően 18-25 fok Celsiusra. Erre pedig uszodában illetve wellness fürdőkben van lehetőség.

Úszni legbiztosabban kisgyermek korban tudunk megtanulni, amikor is a víztől való félelmünk kisebb, mint a kíváncsiságunk. Sajnos sokak számára nem elérhető egy uszoda, ahol biztonságos körülmények között tudjuk az alapjait elsajátítani, valamint a későbbiek során gyakorolni, edzeni. Leginkább a nagyvárosok körzetében van erre mód.

Amint begyakoroltuk a tempózást és nincs már félelmünk a víztől, sem attól, hogy nem ér le a lábunk a medencében, a 25 vagy 50 méteres hosszokat kényelmes tempóban úszhatjuk le. Jellemzően egy órát javasolt úszással egyhuzamban tölteni, persze szükség esetén pihenőkkel a fordulóknál.

Amint magabiztosan úszunk, megmérethetjük magunkat például a klasszikus Balaton-átúszáson nyáron, ahol nem csak a teljes, 5,2 km-es távot, hanem résztávokat is tudunk teljesíteni.

Aki pedig további sikerekre vágyik ebben a sportágban, annak a Triatlon sportág javasolt, ahol az úszás az egyik fő szám, a kerékpározás és a futás mellett.

Az úszás rendkívül jótékonyan hat a szív- és keringési rendszerünk fitten-tartásában valamint a tüdőkapacitásunk szinten-tartásában. A tempózásoknak köszönhetően mind a hát, mind a kar- és lábizmaink fejlődni fognak, gyarapodnak miközben a testzsírszázalékunk alacsonyan fog maradni, mivel az úszás a víz ellenállása irányában kifejtett erőt igényel tőlünk. Nagyon hatékony edzettségi szintünk s ezáltal immunrendszerünk erősítésében.