Lépések egyik a másik után ami elvezet az úton valamiféle cél felé. Választások sorozata, mely alakítja életünket s mindig mi döntünk merre haladjunk tovább s milyen sebességgel tegyük azt.

A cikksorozat apropóját egy friss tanulmány adja, mely szerint az immunrendszerünk folyamatos fitten-tartása által tudjuk egészségünket megtartani. Ehhez pedig a sportcélú mozgás a legcélravezetőbb út, így tehát a nagy sportágválasztó lépésein keresztül tekintjük át a lehetséges választásokat.

Az első részben a futásról, majd a másodikban a kerékpározásról s alternatívájáról a spinningről volt szó. A sorozat harmadik része egy korábbi, olimpiai sportágból hétköznapivá alakult sportról szól, ez pedig a

Nordic Walking

Az „északi séta” avagy sífutás – a sétáláshoz hasonlóan – bárki számára választható sportmozgás, kortól, nemtől függetlenül. Valójában miközben sétálunk ismerősökkel, barátokkal vagy épp levisszük a kutyát, kis továbbfejlesztéssel egy hétköznapi tevékenységet fejleszthetünk sporttá. A kutyust derékövvel – kifejezetten kutyasétáltatáshoz vásárolt speciális öv – rögzítjük magunkhoz, mivel ehhez a mozgástípushoz egy pár botra van szükség, tehát a kezünk használatban van. A botok a Nordic Walkinghoz kifejlesztett, magasságban állítható, többnyire speciális anyagból gyártott eszközök.

A speciális botok itt nem támasztékot jelentenek, mint túrázásnál. Gondoljunk a sífutókra, akik a botok segítségével, megfelelő láb-, és karmunkával tolják, lökik magukat előre és akár sok kilométert is megtesznek edzésen vagy versenyen. A botok tehát a haladást, a megfelelő testtartást, karmozgást hivatottak segíteni, melyet előzetesen elsajátítunk.

A betanulása a Nordic Walking-mozgásnak, lépéseknek és a botok használatának egyszerű, magunk is elsajátíthatjuk a mozdulatokat az online elérhető számos videós oktatás segítségével. sok településen, városokban csoportok is szerveződnek, nagy eséllyel találunk a közelünkben egyet, akikhez csatlakozva megtanuljuk az alapokat.

A ruházat esetében a könnyű, réteges, ha lehetőségünk van rá akkor sportruházat javasolt, mivel a gyors, tempós sebesség miatt hőt termelünk, kimelegszünk, megindul az izzadás. Célszerű a nedvességet a bőrünk felületéről elvezető úgynevezett „dry” felirattal ellátott sportruházatot választani.

A dinamikus karmozgással a pulzusszámunkat is emeljük, ezáltal hatékony, legtöbb esetben zsírégető tartományban van a pulzusszintünk. Így pedig 40-50 perc gyaloglással akár több száz kalóriát is elégetünk. Miközben a szabadban, a természetben töltjük hasznosan, egészségmegőrzés céljából az időnket 🙂

Pulzustartományok: BPM max: 220-életkor , könnyű (bemelegítés, levezetés) az érték 50-60%-a, közepes: az érték 70-80%-a (edzés közepe), nehéz: az érték 80-90%-a (intervall, sprintek csak rövid ideig tartható fenn)

A Nordic Walking a legtöbb dinamikus sportághoz viszonyítva „nyugdíjas” sportnak tűnik, ám már évek óta részese a futóversenyeknek. A legtöbb esetben külön futamot rendeznek a sífutóknak, s ugyanúgy értékelik a versenyzőket, mint bármely másik sportágban. A tapasztalt versenyző a futók tempóját is fel tudja venni, a gyengébb futókat pedig simán le is előzik. Tehát korántsem andalgás ez a sportág.

Azok számára, akik a hajtósabb, valamint a technikai sportokat kerülik, ideális választás a Nordic Walking. Egyedül vagy társaságban egyaránt űzhető, sőt, akár mi magunk is szervezhetünk csapatot magunk köré! Érdemes próbát tenni ezzel az egyre népszerűbb sportággal s választani, biztosan hamar a kedvencek közé fog tartozni 🙂