Az évszakok változása következtében hosszabbodnak a meleg időszakok, rövidülnek a hidegebbek, ezáltal szinte egész évben tudunk a szabadban edzeni, sportolni, mozogni. A vírusos időszak hónapjaiban felértékelődött a szabadban végezhető tevékenységek jelentősége, a friss levegő belélegzése. S persze a természet mindenhol körbevesz bennünket, a legkönnyebben elérhető edzőtermünk.

Épp csak belépünk februárba, a kellemes hőmérséklet mégis kimozdít bennünket a négy fal közül, így mostanra a futás, séta, természetjárás mellett a bicajokat is leporolhatjuk, ismét két kerékre tudunk pattanni. Néhány tanácsot érdemes az első gurulás előtt megfogadni!

A kerékpározás technikai sport, s bár nem túl bonyolult szerkezet a bicajunk, a mozgó alkatrészeket nézzük át az első használat előtt, mielőtt hosszabb túrába kezdünk. A lánc a legfontosabb láncszem, a hajtást biztosítja, kiemelt figyelmet fordítsunk rá, WD40-el érdemes beolajozni, amennyiben túlságosan megnyúlt, azaz a villánk olajos, egy-két szemet ki kell vennünk, hogy ismét feszesen járjon.

A teleszkópok szintén olajozottak, így a belekerülő por csökkenti a hatékonyságát, egy-egy terepezés után alaposan le kell takarítanunk a kerékpárt. A kormány, az ülés megfelelő beállítását is célszerű ellenőrizni, nem biztos, hogy a korábbi évben beállított távolság idén is megfelel majd.

A lánc és a teleszkópok mellett az aszfalttal érintkező kerekek átvizsgálása is célszerű. A gumik nem csak kopnak, de öregszenek is, ami hajlamossá teszi őket a kirepedezésre. Bizonyos időnként ajánlott a külső gumikat cserélni, pont mint az autók esetében.

Az elektromos azaz akkumulátoros bicajok korszakába léptünk, lassan több fut belőlük az utakon, mint a hagyományosakból. A feltöltést odahaza tudjuk elvégezni, egy-egy hosszabb túrán érdemes előre tájékozódni, hol tudjuk feltölteni azt. Amennyiben megszállunk, ne feledjük bevinni a szobába az akkumulátort és feltölteni, hogy másnap biztonsággal el tudjunk indulni.

Az évindító tekerést megelőző ellenőrzést kerékpáros üzletekben és szervizpontokon is el tudjuk végeztetni, szakszerűen, szakemberek felügyeletével.