Erőedzés-klasszikus sportág, melyben a saját testsúlyunk kerül előtérbe esetenként eszközök használatával, úgy, mint súlyzó, gumikötél, lábsúlyok. Egyik legkedveltebb változata a Hot Iron.

Korántsem a vasalásról van szó, inkább súlytárcsákról, súlyzórúdról és aerobic-jellegű gyakorlatok kombinációjáról. Mindezt dinamikus, felpörgető és motiváló zenére, csapatban, edző irányítása mellett. Változatai: Hot Iron I-II-III és Hot Cross. Különbség a gyakorlatok és ismétlések számában, formájában valamint az alkalmazott súlyok nagyságában van.

Ahhoz, hogy súlyunkat és erőnlétünket tartani tudjuk izmot szükséges építenünk a zsigeri zsír csökkentésével. Egyik oldalon leredukáljuk a zsírt, másik oldalon növeljük az izomszövetet, így a mozgások közötti pihenőidőszakban is égetjük a zsírt, az izomtömeg fenntartáshoz sok energiára van szüksége szervezetünknek.

Izomtömeg építése az immunrendszerünk erősítéséhez is szükséges, valamint állóképességünk fejlesztésében is szerepet játszik, nem a tónusos izomzat a kiemelt – bár ez sem elhanyagolható szempont – viszont a gerinc-menti izmok stabilitása és erősítése, továbbá lábizmaink, karizmaink tömegének növelése teljes egészében kihat jól-létünkre.

A Hot Iron edzéstípusa húszon-pár éve Németországból indult meghódítani az edzőtermeket, majd széles körben elterjedt. A könnyített súlyú súlyzórúd, melyre felfűzzük a különböző súlyú tárcsákat – lehetővé teszi hölgyek számára is kihasználni ezt a sportágat. A guggolás súlyokkal vagy a kitörés nyakban tartott rúddal nehezebb, nagyobb koncentrációt igényel és persze hatásosabb is, mint anélkül.

Kiegészítjük ezzel a sporttal a futás-bicajozás-úszás hármasát, a gyakorlatok helyes elvégzésének elsajátítása után akár odahaza is tudunk edzeni, saját edzőszett beszerzése után. A megfelelő izomzat minden sportágban alapvető, ám mivel viszonylag kisebb súlytömegekkel dolgozunk, biztosan nem fogunk testépítőnek kinézni.