A szervezetünk alapépítőkövei a fehérjék, megfelelő minőségű és mennyiségű bevitelük étkezéssel a táplálkozásunk alapját képezik. A naponta felénk áramló információdömpingben könnyű elveszni, legtöbbünk nem tudós vagy kutató, sőt még csak orvos sem.

„Fogyassz sok fehérjét, mert izomépítő az izom meg energiafaló” „Sok fehérjére van szükségünk, mert a sejtjeink alapjait jelentik” Sok e mondatokhoz hasonló, amivel bombáznak bennünket naponta már a vitaminok csomagolásán is, eligazodni rajtuk s a helyes számunkra megfelelő utat követni kihívást jelent.

Fontos tudni, ami kis mennyiségben jó, nagyban éppen hátrány. Sokszor halljuk, hogy testsúlykilogrammonként 0,8-1,7 g fehérjére van szükségünk naponta. Nagy a szórás a 0,8 g és az 1,7 g között! Ez a számítás nem veszi figyelembe például az adott ember vese- és májfunkcióit! Pedig azon fehérjék (részleges kiegészítő fehérjék), melyek nem tökéletesek vagyis hiányoznak belőlük alap aminósav láncok, azokról a szervezet leválasztja a nitrogént tartalmazó részeket (dezamilálás) – ezek selejtnek számítanak és a kiválasztásukat a vese és a máj végzi! Amennyiben ezen szerveink működésében zavar van, tehát nem tökéletesen végzik a lebontást, máris fehérje azaz aminóhiányban fogunk szenvedni, miközben mi kiszámoltuk és be is vittük a mennyiséget. Akinek máj- és veseproblémája van, emiatt is fogják fehérjediétára. Amely nem megfelelő „anyag” kiválasztódik ételeink feldolgozása során szervezetünkben és a kiválasztó szervünk nem tudja hatékonyan elégetni azaz eltávolítani a szervezetünkből, azok méreganyagként terhelik és károsítják testünket, mentális és pszichés zavarokat okozva!

Részleges kiegészítő fehérjét és valódi fehérjét tartalmazó élelmiszereket különböztetünk meg. Emiatt fontos például a vegetáriánusoknak és vegánoknak gondosan összeállítani az étrendjüket, hogy teljes aminosavláncot vigyenek be a szervezetükbe. Nagyon fontos a megfelelő kombinációban fogyasztani ételeinket, például a gabonafehérjét a hüvelyesek fehérjéjével kiegészíteni vagy a gabonát a tejfehérjével, így aztán a pozitív kölcsönhatás miatt a gabonafehérje is jobban tud hasznosulni, mintha önállóan ennénk. Azaz a zabpehelyre öntsünk tejet reggelinél 🙂

A számunkra leghasznosabb diétát dietetikus vagy gasztroenterológus szakemberrel közösen tudjuk összeállítani!