Szabadon engedni a bennünk élő és sokszor rejtőzködő oldalunkat és együtt áramolni a belső identitásunkkal, sok bátorságot igényel

Az áramlásélmény azaz a flow megértése leginkább a szabadon sodródó, és ezáltal akadálytalanul áramló folyóhoz, a végtelennek tűnő óceánhoz hasonlatos. Amikor minden fizikai és lelki görcsünket elengedjük és ráfekszünk a víz felszínére, engedjük, hogy a felhajtóerő biztonsága tartson bennünket a víz felszínén. Arcunkat a nap felé fordítjuk, gondolat és gondolkozás-mentesen csak lebegünk ég és föld között. Ez a flow, áramlásélmény.

Valahogy ezt lehetne éreznünk minden cselekvésünkben, minden megtett kilométeren, minden fekvőtámasz végrehajtásánál. Mi szeretnénk többek, jobbak, szebbek lenni azáltal, amit épp teszünk. Hogyha a közönségnek, az edzőnek, a bennünk élő egónak, egy főnöknek, egy családtagnak szeretnénk megfelelni vagy bizonyítani, akkor megette a fene az egészet, nem fog jönni a könnyedség érzése.

Mondani persze mindig egyszerűbb, hisz az a fránya gondolkodás vagy érzelmek mindig ott motoszkálnak bennünk, percnyi pihenőt sem hagyva. A tudatos jelenlét, az ösztönökre hallgatás a szokások helyett egy kulcs az áramlás-élmény zárjába. A tudatos jelenlét, a mostban való létezés és a cselekvéseink onnan való indítása szüntelen gyakorlást igényel tőlünk. Erre tökéletesen alkalmas egy edzésnyi óra, amikor a légzésre, a lépéseinkre, a gyakorlatokra figyelünk.

A természet a legjobb edzőterem, a táj szépsége segít előhozni a flow érzést

Amire a figyelem irányul, az növekedésnek indul. A zen tanításokban a figyelmet egy háromszög jelképezi, benne egy hatalmas, nyitott szem. Ez a tudatosság jelképe. Ehhez segít bennünket például a légzéstechnika elsajátítása. A hideg vízbe való merüléses sportok egyre többeket vonzanak, ehhez pedig szükséges elsajátítani hogyan is irányítsuk tudatosan a légzésünket, mivel vízbemerüléskor megugrik a pulzusunk és csak a tudatos légzéssel tudjuk azt korrigálni.

Pozitív életmódot csakis a szabadság nyújthat

Bármilyen tréninget végzünk, legyen az egy séta, túrázás, úszás vagy bicajozás, futás, kardvívás, mindegyik esetében a spontán azaz könnyed ám tudatosan könnyeddé tett légzés adja a kulcsot ahhoz, hogy az adott tevékenység áramlás-élményt azaz testi-lelki feltöltődést adjon számunkra. A légzés maga az élet, tisztasága, mélysége és gyakorisága irányít bennünket a flow érzés felé, hogy az életben való létezés ne csak vánszorgás legyen bölcsőtől a sírig, hanem pozitív élményekben teljesedjen ki.