Lép lép lép és megint csak lép. A futólépés is számít, a séta, a túrázás alatt megtett táv is, ezzel az egyszerű mozgásterápiával minden korban fitten tudjuk tartani szervezetünket.

A futásra születtél mondatot mára a mozgásra születtél-re módosította a sok kutatás és teszteredmény. Egyértelművé vált, a rendszeres – napi szintű – sétáló mozgás épp oly hatékony, mint a futás vagy a kerékpározás vagy éppen az úszás. Az alapteória szerint a szervezetünk s a belső szerveink „mozgásban tartása” szempontjából a kutyás séta épp oly hatékony az egészségmegőrzésben, mintha tempósabban haladnánk. Mivel a sétáló mozgástartomány egészen a gyorslépésig fokozható, mindenki edzettségének és kedvének megfelelően alkalmazhatja a lépéseket. Közben persze lépcsőkre is felmehetünk, mondjuk egy túra alatt a kilátótoronyba, vagy az épp utunkba eső utcácska lépcsősorára.

Tempótól függetlenül maga a lépés számít

Akár az otthonunkban is elvégezhetünk reggel/délelőtt majd délután vagy estefelé 15-20 perces step azaz sétáló/lépkedő edzést, tréninget. Messze nem unalmas ez a fajta mozgás, miközben megállás nélkül lépkedünk egy-helyben vagy épp oldalra, majd előre-hátra, észrevétlen szaporodnak a lépésszámaink. 15-20 perc alatt akár 2500 lépést is meg tudunk tenni szinte észrevétlenül. 30-40 perc pedig akár 5-6000 lépést is jelenthet számunkra, amely valljuk be, átlagos napokon nem kivitelezhető. Főleg nem ilyen rövid idő alatt. S persze közben kalóriát is égetünk.

A step-aerobikban használhatunk alacsony fellépő dobogót is, kissé nehezítve a gyakorlatokat, melyekre az interneten és videós portálokon gyorsan rátalálhatunk. Jó kis dinamikus zene, begyakorolt mozdulatok és már kezdhetjük is a táv legyűrését.

Miközben „csak” lépegetünk helyben-járásban, vagy oldalra vagy előre/hátra, akár súlyzót is tudunk használni, sőt, gimnasztikai szalagot is, ilyen módon karizmainkat, vállainkat is erősíthetjük, építhetjük az egészség szempontjából oly lényeges izomzatot.

A lépéseket súlyzóval is tudjuk kombinálni, így komplexen tudjuk egész testünket tréningezni