Futni vagy nem futni, ez itt a kérdés. A sok alternatív sportolási lehetőség mellett, mint a Nordic Walking, az úszás, a túrázás, a kerékpározás vagy a spinning, esetleg a teremedzések avagy az otthoni saját testsúlyos mozgásformák..Nos mindegyik megfelelő ahhoz, hogy fitten tartsuk magunkat, mégis a futás marad meg legtöbbször az egészségtudatos életmód felé történő lépésként.

A jó egészség olyan életet tud nyújtani, ami a lehető legjobb formánkat hozza ki belőlünk, tehát nem egyszerűen csak létezünk a születéstől a sírig. Sokkal inkább képessé válunk önmagunk legjobb formáját adni. S ez igencsak jó előny és motiváló tényező 🙂

A céljainkhoz a motiváció lendületet tud adni, ám a célszalagot a kitartással tudjuk elérni.

Hiába az Újévi fogadalom, a kezdeti akarás, ha nem társul hozzá kitartás. Mi a kitartás? Valami olyan tulajdonság, amit csakis rendszeres gyakorlással tudunk elérni. A motiváció ahhoz jó, ha nincs sok kedvünk elindulni futni vagy lemenni az edzőterembe meló után, akkor egy jól irányzott motivációs mondat, mondjuk ez itt: „A célhoz zsebre tett kézzel sosem érsz el” tud segíteni abban, hogy a negatív periódusokon át tudj lendülni.

A kitartás viszont azt jelenti, legyen esős nap, vagy letolás a melóban vagy párkapcsolati krízis vagy napsütés szóval BÁRMILYEN külső belső tényező, akkor is megtesszük az aznapi tervet…

Tehát kitartásod legyen, és eljutsz a célig. Na de mi a cél? Lefutni egy versenyt? Lefogyni 10 kg-ot, felépíteni egy házat? Soha nincs olyan, hogy végeztem. Mindig tovább kell menni, tehát úgy szükséges elérni egy kitűzött célt, hogy a boldog érzésen túl már ott legyen a fejünkben egy újabb távlat.

A helyes táplálkozás a sport mellett a második pillére a tudatos életnek. Az vagy, amit elfogyasztasz, az étel minősége és mennyisége, sőt összetétele meghatározza azt, ahogyan érezzük magunkat. A Zen hitet követők gyakran mondják – s ezt már átvették s elfogadják a nyugati kultúrában többen – étkezzünk színesen!

Azaz a tányérunkra jó, ha kerül zöld, sárga, barna, piros szóval a szivárvány színében mindenféle étel. Akkor biztosan minden tápanyagot megadunk magunknak.

A testünk tevékeny életre „lett tervezve”. Emiatt a sportmozgás elhanyagolása a testünk elhanyagolását is jelenti. Sétálni rendszeresen jó kezdőlépés, kutyával, vagy barátokkal vagy egyszerűen egyedül.

Ahhoz, hogy pozitívan tudjunk gondolkodni – és csakis pozitív attitűddel tudunk sorsmegoldó lehetőségekre rátalálni – fontos a hormonális egyensúly fenntartása szervezetünkben. Azaz endorfin, dopamin és még számos ún. boldogsághormon termelődése. Persze ezt csokoládéval is elérhetjük vagy süteménnyel, ám hosszútávon, preventíven gondolkodva tudatosan meg tudjuk tervezni és elérni a jó közérzetet.

Napi fél óra dinamikus mozgás- tehát amelynek során megizzadunk – már sokat segít egészségünkért tett lépéseinkben, heti 3-5 alkalom pedig a cél. Nincs idő? Mai modern társadalmunkban sokszor passzív időtöltéssel töltjük a napot, mint a mobiltelefonon hírek olvasgatása, tévézés, videójátékok. Ezt az időt tudatosan fordíthatjuk az egészségünket elősegítő tevékenységre is.

A víz elengedhetetlen feltétele az életnek, ám a tiszta víz – amelyhez mi itt szerencsére bőségesen hozzájutunk – nagyon megbecsülendő. Felnőtteknek napi 2,5 liter minimálisan szükséges, ez a mennyiség erőkifejtés, külső hőmérséklet hatására emelkedik. A szomjúságérzet már a kiszáradás jele, a szervezetünk belső folyamatai nem tudnak megfelelő mértékben működni elegendő víz hiányában. Egyes italok, mint a kávé vízhajtók, míg például a cukor vízmegkötő – emiatt is lesz a sok finomított szénhidrátot és cukrot fogyasztóknak ödémás estére a lába – tehát részben kerüljük ezeket az ételeket, másrészt pótoljuk a vizet.

A napfény bár igen fontos eleme életünknek, a mérték itt is fontos. A túlzásba vitt napozás lecsökkenti a bőr kollagénszintjét, ráadásul az egyre vékonyodó ózonréteg, a szennyezett levegő, átengedi illetve itt tartja a Föld közelében a káros sugárzást, így kifeküdni napozni nem ajánlott! Viseljünk napszemüveget, hiszen az erős napsugárzás a szemet is károsítja, a bőrelváltozásokról is sajnos egyre többet olvasunk.

Alpesi táj, zöld és lankák-hegyek amerre a szem ellát

A levegő szerencsére rendelkezésünkre áll, ám minősége már nem ilyen egyértelmű. Hiába sétálunk naponta a szabad-levegőn, ha ezt a zsúfolt belvárosi utcákon tesszük. Lehetőleg rendszeresen túrázzunk a hegyekben, tiszta levegőjű vidékeken, ha erre nincs módunk, használjunk a lakásunkba légtisztító készüléket. Már egy sólámpa is sokat segít a levegő minőségének javításában. Végezzünk rendszeresen tüdőkapacitást javító légzéseket, melyet például jóga edzéseken el tudunk sajátítani. Igyekezzünk kerülni a dohányzást, rendszeresen szellőztessünk otthonunkban és a munkahelyünkön is.

A megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés nem luxus, hanem prevenció. Amikor odahaza vagyunk hétvégente és „csak” takarítunk, kertészkedünk, bár kikapcsol a hétköznapok taposómalmából, ám passzív pihenésre is szükséges időt fordítanunk. Amikor leterítünk egy takarót a vízpartra és hallgatjuk a madarak csiripelését. A kikapcsolódást, a semmittevést manapság éppúgy gyakorolnunk szükséges, mint bármi más tevékenységet. Pihenni is meg kell tanulni 🙂 Egy jó könyv olvasása, egy színházi előadás vagy mozifilm megtekintése is kikapcsolj a tudatunkat.

A legfontosabb az egyensúly megtalálása. A mérték és mértékletesség legyen vezérelvünk az élet minden területén, kerüljük a szélsőségeket. Tehát se túl sokat se túl keveset ne együnk vagy a sportot se vigyük a sérülésig túlzásba ám a „kanapésport” is kerülendő.