A tél szele arcunkat éri, amikor változatlan lelkesedéssel tapossuk sportcipőnkbe a kilométereket. Mi kerül a fa alá vajon, újabb edzőfelszerelés, egy kondibérlet, esetleg egy wellness-hétvége?

Lassan véget ér egy újabb furcsa év, ismét beigazolódott, a változás ami örök, minden más az enyészeté lesz viszonylag gyorsan. Ami viszont sziklaszilárdan igaz, a sport, a mozgás szeretetet megkerülhetetlen tényező, inkább előbb, sem mint utóbb a legtöbben felismerik ezt. Persze a konditerem falai közül jobb, ha kimozdulunk a szabadba. Dehogy kell luxus, megteszi egy majd akármilyen ruházat, a cipő, ami fontos, minden más csak kiegészítő.

A szabadtéri edzőtermekben ugyan lassan ráfagy a kéz a vas kapaszkodókra, a bringát is feltesszük már ilyentájt a görgőgkre ám a futás örök. Meg a Nordic Walking, vagyis a tempós gyalogolás egy pár bottal. Aztán a túrázás…végre nincsenek bogarak, meg pókok, igaz színes falevelek sem, kopáran nyújtóznak az ég felé a faágak, viszont a csípős ám tiszta téli levegőn sétálni, rácsodálkozni őzekre megéri a kimozdulást.

Sapka, sál, kesztyű, szaporázott léptek, gyorsan telnek az edzés kilométerei. Szaladnak fel a kilók, a kor inkább ront, sem mint javít ezen a helyzeten, így többszörösen igaz a mondás, kissé átalakítva: járj, s tovább elérsz…vagyis elélsz..

Valahogy szétszéledtek a nagy társaságok, a közös edzések is leredukálódtak, az átalakulás ami az elmúlt 2 évben zajlik nyomott hagyott társas kapcsolatainkon. Végérvényesen átalakult a világ társadalmi és politikai s gazdasági téren is. Mindig az a győztes, aki jobban tud alkalmazkodni az adott helyzethez. Az ellenállás felesleges energiarabló, könnyebb a mi belső világunkat megváltoztatni, a külső körülményekre vajmi kevés ráhatásunk van.

A sport megtartó ereje, melyet oly sokszor hallunk, soha annyira nem volt jelentős, mint mostanság. Persze ehhez igazán jóban kell lennünk önmagunkkal, hisz a mozgás ideje alatt egyedül vagyunk. Jó kis meditatív idő ez, akár esik, akár a nap süt le ránk, fagy vagy éppen olvad, engedjük gyógyítani testünk-lelkünk a sport megtartó ereje által.