Amerikai, angol és egy harmadik típusa is létezik, ez pedig a ricochet. Mármint a pályatípusok száma ennyi, méghozzá a fallabdázásé, amelyről most szó van, mint nem éppen népszerű sportágról, szabadidős tevékenységről. Ahol bizony az egyik ütést én adom, a másikat a fal!

A legutolsónak említett pályatípus a legkönnyebben megszerethető. Ugyanis itt, ebben az ütögetős sportban kell futni….nagyon sokat kell futni. 🙂 A labda után persze…mégpedig majdhogynem villámgyors reagálással a partner ütéseire. A ricochet pálya arányaiban és méreteiben is kisebb két másik társánál, így hamarabb elsajátíthatjuk az ütőtartást, a szabályokat, a lépésváltásokat.

Ráadásul automata számlálóval ellátott hátfallal is rendelkezik.

Ezt a fajta ütős sportot, tulajdonképpen egymagunkban is űzhetünk, már amennyiben lépést tudunk tartani önmagunkkal, igazán megéri felvenni a sport-repertoárunkba! 🙂

A nagy pályák már méreteikben is kihívást jelentenek, ideális cross-edzések, mivel a robbanékonyságot, gyorsulásunkat is fejleszti. Meg persze az állóképességünket. Jellemzően 60 percig tart egy edzés, a tenisztől eltérően itt – bár szintén 2 vagy 4 fő játszhatja- párhuzamosan állunk, mindenki arccal a falnak 🙂

Amivel a legtöbbször találkozunk squash pálya:

  • 9,75 méter hosszú
  • 6,4 méter széles
  • belmagassága 6 méter vagy magasabb

A ricochet pálya méretei:

  • 8 méter hosszú
  • 5,5 méter széles
  • 2,7 méter magas

Racketball vagy amerikai pálya

  • 8,5 méter hosszú
  • 5,4 méter széles
  • 2,96 méter magas

Az ütések erejét, azaz a labda falakról való visszapattanását nem csak erőnlétünk, karunkban levő fitness-erőnk szabja meg, hanem a labdák – különböző színnel jelzett (sárga, kék, piros) – összetétele, rugalmassága is. Ettől függően aztán vagy gyorsan kell reagálnunk azaz visszaütnünk a partner adogatását vagy lassabban.

Mint minden egyéb sporttevékenység esetében, itt is melegítsünk be játék előtt, kiemelten a karokat, vállakat, térdet, csípőt-lábakat megmozgató gyakorlatokat részesítsük előnyben. Garantált az izzadás, na s persze a brutális izomláz, hisz szinte megállás nélkül futunk egy órát, sprintekkel folyamatosan felturbózva a mozgásunkat.

A gyakori és hirtelen „sarkon-fordulások” miatt a térdeket, bokát erőteljesen igénybe veszi a fallabdázás avagy más-néven a squash. Bár jobbára férfiak sportjának gondoljuk, ahogy a tenisz is jobbára az urak körében népszerű, hölgyeknek is bátran ajánlhatjuk. Heti rendszerességgel eljárva a pályára, esetleg szaunázással összekötve akár önállóan is megállja a helyét, mint sporttevékenység, anélkül, hogy egy másikat kapcsolnánk hozzá. Minden esetre az úszás jót fog tenni a játék végére igencsak sajgó vállízületeinknek, csípőnknek, deréktájnak és nyaknak.

Technikai sport lévén eszközre szükségünk lesz, mégpedig fallabda ütőre. Kezdő- kisebb súlyú- és haladó valamint profi squash ütőkkel dolgozhatunk, a labdát megvásárolhatjuk, amikor már berögzültek a szükséges mozdulatok és nagyjából tisztában vagyunk teljesítményünkkel. Addig pedig a pályák recepciójánál tudunk bérelni ütőket is, mindegyikre igaz, akár kedvezményes áron is hozzájuthatunk, a márkanélküliek épp úgy jó szolgálatot tesznek, akárcsak a neves gyártók termékei.

Ezen túlmenően már csak egy teremcipőre van szükség, világos talppal, hogy ne okozzunk eltüntethetetlen gumicsíkokat a terem padozatán. A ruha pedig szinte mindegy, hisz teremben, szellőztető-fűtő berendezések által felügyelt épületbelsőben fogunk sportolni.

A folyadékpótlás kiemelten fontos, mint minden sporttevékenység során, ahogyan az energiapótlás is, akár 4-600 kalóriát is elégethetünk egy-egy játékmenetben.

Vidám perceket élhetünk át játék közben, a tanulás hetei alatt kiemelten igaz ez, és még egy igazán lényeges előnyt említenék, ez pedig a koncentráció és egyensúly-érzékünk fejlődése.

Mivel csak abban az esetben tudod a partnered által adogatott/elütött labdáját visszaütni, ha teljes figyelmedet a labda útjának szenteled. Kizárólag a labdamozgást figyeled, persze idővel a partnered terembeli helyzete, ütéseinek sajátossága alapján már jó eséllyel meg tudod majd ítélni a te visszaütéshez megfelelő helyedet.

Sajnos nem túl elterjedt ez a sport, komoly beruházás kell a terem kialakításához, személyzet a fenntartáshoz és persze eszközigényes is. A mindenhol erőltetett és bizony legtöbbször kihasználatlan focipályák helyett megérdemelné ez a sportág a támogatást!