OLYMPUS DIGITAL CAMERAIsmét terepverseny következik, ez már a harmadik ebben az évben, Ezerjó Félmaraton Fejér megyében, Móron, a Vértes lábánál. Több, mint   10 kilométer a táv, ami azért nem kevés. Komoly kihívás amatőr szinten, a terepadottságok sokfélesége az edzéseket is meghatározza.

Az edzéseket bemelegítéssel kezdjük, küköno9sen fontos ez  technikás előtt. Alaposan elő kell készíteni izmainkat, boka és térdizületeinket az iram-és farteledzésekre, dombrafutásokra.

A kezdő szakasz laza kocogós, úgy 2 kilométerre tervezd. Az időjárás párás, fülledt, meleg, a táv végére nem az esőcseppek, hanem  a homlokomról folyik a víz, de legalább átmozgattuk magunkat, kezdődhet a munka!

Irány a domb,  egy aszfaltos útszakasz emelkedője éppen megfelelő, jó hosszan. Dőlj a domb irányába, ne feszítsd meg magad, lépj kicsiket, de futás legyen, ne lépés!

Bokád kissé előredől, a sípcsont menti izmok terhelődnek, viszont kiválóan nyújtja az Achillest, illetve rendkívül jó állóképesség-fejlesztő is. A levegőt mélyen szívd be, minél többet és fújd ki, préseld ki amennyit csak tudsz. Minél kevesebb elhasznál, azaz széndioxiddal telített maradjon benned, és minél több oxigénban dús kerüljön be.

A dombra felérve sem állunk meg, a sík szakaszon laza, de már tempósabb futással folytatjuk az edzést, futunk tovább.

Kövek, erdei talaj, domb, ideális terepedzésre a helyszín :-)

Kövek, erdei talaj, domb, ideális terepedzésre a helyszín 🙂

 

Most rátérünk a terepedzésre, lábunk alatt eredi talaj, murvás és köves-földes-füves váltakozik. Amennyiben nagyobb részt terepen edzel, válts cipőt, ha viszont ez a rövidebb szakasz, maradhat az aszfaltos talpú.

 

Dombról lefelé, főképp köveken óvatosan fuss, gördülhet, csúszhat a lábad és semmiképp se gyorsulj túlzottan fel, bár a lejtmenet csábító…

 

Jöhet a harmadik szakasz, iramedzések következnek már ismét aszfalton, enyhe emelkedőkkel tarkítva. Beállítjuk a stoppert 2 vagy 3 percre, vagy ha jobban szereted akkor távolságra, 100-300 méter közöttire. Aztán indulás, fuss a tempód felett kicsivel, azaz dinamikusan, nem gyorsulva, hanem a távon végig megtartva az iramot. Az idő illetve a táv letelte után pedig állj meg! Ha gondolod kocoghatsz nagyon lassan, a lényeg, a pulzusod nyugodjon meg, ez általában 1 perc pihenést jelent a következő előtt. Általában 4-6 iramot teszünk az edzésbe.

A visszaúton jöhet a megszokott, levezető kocogás, majd természetesen  a kiindulási helyen nyújtás következik, 5-10 percben.

 mórSzerencsére útközbeni frissítőállomások is találhatók, az én távomon több vízcsap is volt, igencsak jól jött a jéghideg víz. Terepedzés letudva, következhet maga a verseny, szőlődombok között, természet nyújtotta látványelemek körül!