Egyik hét a másik után, egyik hőségnap a másikat követi ezen a nyáron. Úgy tűnik, ideje hozzászoknunk megváltozott klimatikus körülményekhez, bár már gombócból is sok, ahány hőséggel nap van már mögöttünk

A fogalmak tisztázása mentén elindulva, a meleg fokozott izzadással, hőleadással jár a szervezeteknél. Ember, állat, növényzet mindegyike igyekszik valamilyen módon hűteni önmagát, kipárolgással, verejtékezéssel, minden lehetséges módon csökkenteni igyekszik a külső hőhatás által előidézett belső hő megemelkedését. A huzamosabb ideig fennálló belső magas hő a sejtek lebomlását, a belső szervek és folyamatok normálistól eltérő működését eredményezik. Tehát megfelelő határ között tartani a belső hőt létfontosságú.

A hőterhelés a magas külső hőmérséklet, megemelkedett belső testhő és legtöbbször a túl száraz külső légkör okozza, például a sivatagokban. Manapság nyugati, civilizált körülmények között is előfordulnak hőterhelés okozta rosszullétek, sőt sajnos halálesetek is. Gondoljunk a mediterrán térségekben – Rodosz, Görögország egyéb területein, Tenerifén, stb – bekövetkezett súlyos turista-balesetekre. A hosszabb ideig magas extrém hőnek kitett szervezet nem csak a folyadékveszteség, hanem a kipárolgatott illetve kiverejtékezett ásványi sóveszteség miatt is leállhat működésében. Mivel a szerveink bizonyos tűréshatáron túl egyszerűen nem tudnak működni a hosszan tartó és magas hőmérsékleten.

A folyadékpótlásnál hangsúlyozzák a szakértők, ne csak a vizet pótoljuk, a Mg, Ca, K, Na, Cl tehát ásványi sókra is habár kis mennyiségben de szükségünk van. Tehát keressük az izotóniás elnevezésű italporokat, italokat, lehetőleg cukormentes változatukat.

A napi sportolásra leginkább a kora reggeli, friss levegőn végzett mozgás javasolt, keljünk néhány hétig fel korábban és munkavégzés előtt tudjuk le a 30-40 percet a szabadlevegőn. Persze napnyugta környékén is megtehetjük, azonban az esti séta idején mindenképp magasabb lesz a hőmérséklet, mint az éjszakát követően. A hajnali sportolás előnye a lecsapódó pára is, ami szintén komfortosabbá teszi a sportolásunkat.

Az erdei túrázáskor is vigyünk magunkkal folyadékot palackban, hátizsákban, s lehetőleg társakkal induljunk el, soha nem egyedül!

A nyár a pihenésről, kikapcsolódásról lenne jó, ha szólna, így a vízparti mozgást, mint úszás, strandolás előnybe részesítve nem maradunk le a tervezett edzésmennyiségben. Evezni, kajakozni, erdőben árnyas parkokban túrázni, kanyonokban vízeséseket csodálni szintén kitűnő választás a nyári meleg hónapokra, mint sportolási mód.