Előkerült a vastagabb nadrág, a sapka, a melegebb felső, korábban sötétedik, közeledik a nem-szeretem idő, hiába, őszi szelek fújnak már a kertek alatt

A nyári hőséget követő hűvösebb napok kedveznek az életmódváltás elkezdésének. Felesleges naphoz, életeseményhez kötni az első lépéseket, a „most azonnal” a legcélszerűbb időpont. Amikor valamely bekövetkezett betegség sürget az étrendváltásra, nehezebb dolgunk van, mintha még a kezdeti tüneteknél kapcsolunk.

Sokan felsóhajtanak, miszerint: – fejben tudjuk a lépéseket, a cselekvés viszont macerás – sőt rendszerint el is marad vagy a kitartásunk csökken le. Még egy szelet sütemény…csak még ezt a pohár sört, csak még ezt a tányér mákos tésztát….Az élet kemény és nehéz, mondjunk le a vigasztaló ételekről is? Sokaknál így bukik meg az életmódváltó lendület. Feladni könnyű, mert munkát beletenni fárasztó……Kis lépésekben haladva azonban van esélyünk van az átállásra…

Kezdetben a séta-futás kombinációja szükséges ahhoz, hogy egyáltalán mozduljunk, főleg amikor évek óta nem végeztünk sportcélú erőfeszítéseket. A kerti munka, vagy a munkahelyi téglacipelés vagy ablakok emelgetése bár fizikai mozgás, egyoldalú terhelést jelent és inkább kötünk ki a gyógymasszőrnél mint az edzőteremben.

A megnövekedett fizikai aktivitás növekvő étvágyat is fog jelenteni, erre tudatosan ajánlott figyelni. A mennyiségek csökkentése is segít, amikor étteremben fogyasztunk vagy vendégeket várunk és nem szeretnénk kizárólag mások jóízű étkezésének nézésétől jóllakni. A köretek lecserélése is megoldást jelent, a burgonya maradhat, amennyiben nem olajban sült, tehát inkább párolt. A hús bundázás nélkül és szószok nélkül is finom fogás, a friss kevert saláták segítenek a bevitt kalóriák csökkentésében.

Egy-egy étkezés után a szunyókálás helyett rögtön tegyünk egy sétát a kutyussal, fogjuk a Nordic Walking botot és tegyünk egy kört a lakótelepen vagy tekerjünk egyet. Mindjárt másként alakul a napunk és odafigyelünk a bevitt kalóriákra.

Újabb kutatások alapján már a kalóriák számolgatása mellett az ételek elkészítése is figyelembe-veendő, a párolás előnyt élvez az olajban sütésnél, a zsíros majonézes öntetet borecetre cserélve és fűszereket használva egészen új étel-ízeket fogunk megismerni.

Ősszel a túrázásoknak is többen hódolnak, a színkavalkádban a lelkünk is feltöltődik egy-egy piros-barna-sárga árnyalatban pompázó erdős-bokros környezetben. A hegyekben barangolva a tüdőnk is kitisztul, a magunkkal vitt egészséges falatkákkal jobban járunk, mint az útba eső büfékbe betérve. A tudatosság kulcsfontosságú, bármennyire fárasztó is eleinte megtervezni a hetünket, napunkat. A sportolási és étkezési adagjainkat kisebb lépésekre bontva nagyobb esélyünk van azokat megtartani s továbblépni az életmódváltó programunkban.