Árkon-bokron, úttalan utakon, hisz út mindenfelé van, főleg ha talpad alatt föld van. A vízen járással nem számolunk, de futni megtanultunk, rajta hát!

 

Terepedzés ismét, most egy kicsit másként. A Balaton-parti terepet, amely sík és viszonylag egyenletesnek mondható, egy dimbes-dombos Gulyadombra cseréltem, az Állatkert szomszédságában. Csodaszép ez a terep, igazán megfelel egy zúzós offroad edzésnek. Kemény emelkedők felfelé, a másik oldalon lejtő, murva, kövek, vízmosta árkok az úton, de akad itt puha erdei homokos futópályaszakasz is. Miközben a fenyvesek gyantaillatot árasztó levegőjét szívod be, tökéletes edzéshelyszín ez is!

Most is bemelegítünk, külön odafigyelve  a még mindig sérült Achilles-ínre. Lassan ugyan gyógyul a folyamatos terhelés ellenére de, a jegelés és a megfelelő nyújtás meghozza az eredményt. Az odafigyelés és a könnyített edzés  ajánlott a felépülésig. Aztán máris belehúzunk, irány a parkerdő:

Macklemore jöhet? Na persze!

Bátran vállalkozz terepfutásra, de jól tudom, ez alapos tervezést igényel, sokkal egyszerűbb a lakásból, házból kilépve az utcán, a tereken edzeni. Nagyon jó már az is, hogy kimerészkedsz a szabadba futni és lecseréled a futópadot az utca aszfaltjára. Bátorság, hogy elhiszed, nem csak szalagon tudsz futni, hanem segítség nélkül, saját erődből is képes vagy rá.

Amikor megszerezted lépteid magabiztosságát, feltétlenül indulj el a terepfutás irányába, ha aszfalton képes vagy futni, miért ne tudnál árkon-bokron át?

A terepcipő viszont kötelező, sem teremcipő, sem aszfaltos futócipő nem jó ide, csakis cross vagy kifejezetten terepre készült, mely jó talajfogást biztosít a mély talpbarázdákkal. Biztosan tartja és védi bokádat, a szalagokat az egyenetlen talajon, ahol kiemelten fontos lábad épségének biztosítása.

Adidas offroad shoes

 

Út mindenfelé van, a lábadnak még annyi sem kell, mint a bringádnak. Ha elindulsz nyaralni, a legegyszerűbb, ha bedobod a futócipőd és máris sportra készen vagy a pihenés alatt is.

Tudom, a nyaralás alatt is korán felkelni a futás miatt nem könnyű, de 30-40 percnyi futás reggeli előtt, s már indulhat is a napod! 🙂 A sport életmód s nem lemondás, megszokás és a lelked mélyéről jövő meggyőződés, mert tudod, a mozgás az életed része. Edzetten, fitten tartja a tested, kikapcsol a napi gondjaidból, erővel tölt fel és kitartást ad.

Az első (futó)pályakörök már a terepfutás felé visznek, lábadnak védelem a puha talajon való futás, míg az aszfalt merevsége csillapítás nélküli, nagymértékben igénybe veszi a porcokat (boka, térd, csípő sőt a gerincedre is hat), a tartószalagokat (Achilles-ín, térdszalag).

Minden egyes lépésed rezonanciát futtat végig testeden, ami a rendszeres és hosszú távú edzések miatt gyors kopáshoz és sérülésekhez vezethet. A cipőd az egyetlen, és az egészséges étrended, ami képes valamelyest ellensúlyozni az erős igénybevételt. (porcerősítők kollagénnel, magnézium, kalcium). A talajon való futás azonban a talajszerkezetből adódóan képes a dobbantásaid, lépteid erejét és visszarúgó erejét elnyelni némiképp, így jóval kevesebb rezonancia jut vissza az igénybe vett területekre.

 

Próbálj legalább heti 1-2 alkalommal terepen edzeni, kitűnő lehetőség erre a Balaton partján a számos tanösvény, erdei tornapálya, vagy a gabona tábla melletti mezőgazdasági földút, de akár a mezőn is futhatsz, arra megy az út, ahová lépsz, amerre lépek út terem..

Persze a mélyen barázdált, róka- és ürgeodúkkal nehezített mezőn, terepen nem kellene futni, nem cél a bokaficam, sem a csonttörés, ésszerű lehetőséget keresünk…:-)

Jól döntöttél és már másoknak is erőt, kitartást és hitet ad, amit elértél, az, hogy nem adtad fel. Folytasd tovább, ne feledd: amerre lépek  út terem!