Ismerkedjünk a hatóanyagokkal, egy kis növénytan következik: a maté és a ginseng

 

A ginsenget vagy más néven gyömbért már több, mint 5000 éve termesztik és használják a Távol-Keleten, Kína és India tájain.

Ma már kevés található természetes körülmények között, ezért termesztik. Tudni kell róla, hogy nem bírja a műtrágyát és a vegyszereket, ezért rendkívüli tisztaságú a növény, így az emberi szervezetbe sem juttat be káros anyagokat.

Keresd eredeti formájában a zöldségpultnál vagy szárított formában a fűszerpolcon. A növény ágas-bogas gyökerét használjuk fel, néhány forgácsot lereszelve róla. Legtöbbször teát készítünk belőle, forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd fogyasztjuk. Ízesítésre mézet és citromot javaslok. Íze enyhén csípős, fanyar, de rendkívül frissítő erejű. Kapható üzletben is kész teafilter formájában, számtalan ízesítéssel, és egyéb természetes hatóanyagok kombinációjával. Illóolajai révén serkenti az immunsejtek termelődését, ezáltal rendkívül fontos immunerősítő természetes szerünk. Tehát ha rendszeresen megfázol, sokszor vagy beteg, kezdj el rendszeresen gyömbér teát inni, hogy mielőbb kialakuljon a védőhatás. 31 féle nyugtató és stimuláló kémiai alkotóeleme van, semmilyen szintetikus gyógyszer nem veszi fel ilyen hatóanyag mennyiséggel és kombinációval a versenyt.

Nézzük a mate hatóanyagait: elsősorban a koffeinhez hasonló hatóanyagáért fogyasztják, azzal a lényeges különbséggel bír, hogy sokkal kíméletesebben fejti ki hatását.

Ebből következik élénkítő, frissítő hatása miközben, mint 146 féle egyéb illóolajat, csersavat, ásványi anyagokat, nyomelemet is tartalmaznak ezek az élénkzöld színű levelek.

Csökkenti az éhségérzetet, jelentős C-vitamin forrás is. Ez ugye a koffeinról nem mondható el…A leveleket szárítják, majd kimért vagy filterezett formában a kereskedelemben értékesítik.

Fogyasztása nem csak élénkítően hat a szervezetre, de az előbb említett illóolajtartalma rendkívül erős sejtvédő hatással is bír, ami másként antioxidáns tulajdonságnak nevezendő, s a káros szabad sejtgyökök ellen harcol szervezetünkben.

Fogyaszd rendszeresen, lehetőleg ízesítés nélkül, de ha túl erőteljesnek tartod ezt a mély zöld színű teaitalt, egy csepp mézzel és citromlével ízesítheted, máris ihatóbb lesz általa 🙂

Az üzletekben a teás polcokon keresd, vagy gyógynövényes üzletben.

A ginseng és a maté sok fogyasztószer alapanyaga, szellemi és fizikai frissességet érünk el rendszeres fogyasztásával. Zöld teával kombinálva felerősítik egymás hatását.

Sejtvédő hatású, azaz antioxidáns tulajdonságú, ami azt jelenti, védi a szervezetet, sejtjeinket (alapépítőköveink) a káros szabadgyökökkel szemben.

Szabadgyök: sejtjeink azon részei, amelyek nem kapcsolódnak össze másik sejttel, szabadon állnak így képesek a káros hatóanyagokat magukhoz vonzani. Amiből lesznek a betegségek, például influenza, de a rák is ide sorolható. (A rák immunrendszerünk gyengeségéből adódóan különféle szerveink betegsége)

Mik a káros hatóanyagok? Hát ebből elég sok van. Minden, ami mesterséges és például az élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe. Vagy belélegezzük, ilyen a CO2. Vagy a bőrünkön keresztül jut be, vagy a nyálkahártyánkon keresztül, például egy tüsszentéssel, kézfogással.

Igen káros hatóanyagú környezetben élünk, nincs esély kikerülni őket, hacsak nem élünk a Holdon, vagy egy steril szobában. Mivel erre elég kevés az esély, az egyetlen lehetőségünk a prevenció azaz a védekezés.

 Itt kapcsolódik be a sport és az egészséges életmód ismerete, mindennapi életünk szerves részévé tétele.  Azaz sportolsz, egészségesen étkezel, s nem csak a tested, a lelked is karbantartod. Amikor kisétálsz a városszélére és hallgatod a madárdalt, vagy leülsz a Balaton partjára és csak nézed a vizet, a hattyúkat, már teszel a lelked egészségéért, a stressz elűzéséért.

 A sport a mozgás maga az élet!