Edzés utáni lazítás

 Edzés utáni lazítás, kicsit másként. Mégpedig szaunában. Ha teheted, és olyan edzőteremben, vagy fitness-túdióban sportolsz, ahol van infraszauna, kérlek használd ki és ülj be edzés után fél órára.

 

A szokásos edzés utáni levezető gyakorlatok és nyújtások után kitűnő megoldás ez! A legáltalánosabb tapasztalatod utána a felfrissülés és az izomláz elmaradása lesz. A forró levegő, amely az infrahősugarak hatásmechanizmusa révén mélyen a testedben fejti ki hatását, ellazítja, regenerálja a megterhelt izmokat, szalagokat. A meleg hatására gyorsabb a regenerálódás, és akkor is hatásos, ha például rövid időt szántál az edzés utáni nyújtásra.

Legalább 20 percet, de ha teheted, 30 percet szánj rá. Te magad is ellazulsz, nagyon jól fog esni a meleg. Vihetsz be magaddal egy durva szivacsot, amit az elhalt hámsejtek leradírozására használsz. Teríts a szaunapadra egy törölközőt, helyezkedj el kényelmesen és lazíts. Sok szaunában van rádió, ami még kellemesebbé teszi az ott töltött időt.  Alkalmazhatsz közben masszázst is a vádlidon, a combon, a meleg kitűnően ellazítja az izmaidat.

Az infraszauna hője és hatása könnyebben elviselhető, mint a finn szaunáé, aki azt nem szereti, ezt biztosabban meg fogja kedvelni. Itt hősugárzó csövek adják a hőt, nem pedig kályha által felhevített kövek, és  gőz sem képződik, nem locsolunk semmit az infrában… 🙂

Lehet  különféle illóolajokat párologtatni, de önmagában a fenyőillat, ami a szauna oldalfalaiból árad is megnyugtató, pihentető, lazító.

Mindössze plusz 20-30 perc edzés után, majd hideg-meleg vizes váltózuhany és máris tettél az izomlazítás mellett az immunrendszered erősítése érdekében is.

A hideg vizes zuhanyozást a karodra engedett vízzel kezd, hogy szokd a jeges vizet, majd a lábfejedre, és haladj felfelé. Figyelj, mert a hideg víz hirtelen összehúzódásra készteti az ereidet, a szívedet, ami kellemetlen és szokatlan is lehet. Az igazi, amikor már a hátadon is végigfolyik a hideg víz…vállald be, ha semmi problémát nem érzel (hirtelen görcsöt például), mert ugyan kellemetlennek fog hatni, de ki lehet bírni és épp ez az, ami edzeni fog és erősíteni is.

Sport- edzés- szauna- hideg vizes zuhany- ez is egy út az egészséges életmódhoz!