ősz lovas képEgész délelőtt szemerkélő eső, hűvös és egyáltalán nagyon szomorkás időjárás volt. Ám  közeledik a következő verseny, ezer csoda ami vár ránk.

Vajon ma is terembe kényszerülünk futni? A szemerkélő esőben ugyan lehet szabadban edzeni, de ha nem feltétlenül szükséges, inkább nem választjuk a futópadot. Még jobb ötletem van, hagyjuk ki a mait, majd holnap bepótoljuk. Ismered ezeket a mondatokat ugye?

Futni vagy nem ez itt a kérdés...

Futni vagy nem ez itt a kérdés…

Oly könnyen le tudod magad beszélni az edzésről, a sportról: hideg van, esik az eső, fúj a szél. Bármilyen más tevékenység jobb,  mint futni a nedves aszfalton, átázott cipőben. S hiába a délután, a felhők miatt nagyon korán sötétedik, mintha minden kis ördög azon munkálkodna, hogy Te feladd.

De ugye Te ezt nem ismered…mert nincs lehetetlen, az csak a kisemberek szavajárása. Mindig tudd, mindig legyen Benned a cél, amiért sportolsz, edzel, mindig vedd elő ilyen napokon valahonnét mélyről ezt a bizonyos belső motivációdat. Ami csak  a Tiéd, amiért Te elkezded mégis…

Ködös reggelek, hűvös délutánok

Ködös reggelek, hűvös délutánok

Mintha az időjárás is ezt mondaná: edzened kell, délutánra eláll az eső, kissé kiderül, de azért a szürkeség megmaradt és a hideg is. Minden egyes futószerelés felvételénél győzködöm magamat, hogy igenis tessék menni futni…

Jöhet a szokásos, tavaly már tesztelt és jól bevált Thermo Drine termogenetikus ital, ami ebben a hűvös időszakban segít felmelegíteni belülről.

Thermo_Drine_liquid

Thermo_Drine_liquid

Almádi sportpálya, bemelegítés, erre most igazán nagy szükség van, mindössze 11 Celsius fok  és enyhe szél. Ráadásul a Balaton partján ezt a hőérzetet még a vízpára is csökkenti, így – bár túlöltözni most sem kell- azért egy hosszú ujjú és belül bolyhos felsőt érdemes felvenni. Na és persze a short már téli pihenőjét alussza a szekrény mélyén. Irány Alsóörs, ma 7-10 km a távunk.

Szélálló dzseki, hosszú szárú futónadrág, sapka szemerkélő esőben, szélben ezeket viseld

Szélálló dzseki, hosszú szárú futónadrág, sapka szemerkélő esőben, szélben ezeket viseld

Hiába futok már vagy 3 kilométer óta, s nem is lassan, 10,6 – 10,4 km/h sebességgel, még mindig nem érzem, hogy melegem lenne. vagyis épp eléggé hűvös már az idő. Szabály ilyen esetben, megállni tilos! Az izzadás miatt átnedvesedett ruhád hőt von el a testedtől, ami most, amikor nem túl sok a külső hőmérséklet, nem kedvező. Most nem örülünk a hűtésnek. Szóval megállni tilos, amikor pedig befejezed az edzést, a nyújtást rögtön cserélj ruhát, vegyél fel szárazat, s mielőbb öltözz át teljesen, s vegyél egy forró zuhanyt. Csak így tudod megakadályozni a megfázást.

Őszi hangulatban a táj, most több motiváció kell a futáshoz

Őszi hangulatban a táj, most több motiváció kell a futáshoz

Alsóörs már látszik, de még mindig egyedül futok, sehol senki, mindössze egy alaposan beöltözött országúti bicajos húzott el mellettem. Majd végre meglátom Őt, a világító sárga széldzsekiben futót. Végre egy kis bíztatás, hogy más is a szabadtéri edzést választotta ma. Megfordult a sporttárs, így én is visszaindulok Almádi irányába. Káptalanfürednél utolér a futótárs, gondoltam is, áh biztos egy deli legény…Majd elhúz mellettem, fejbiccentés, apró mosoly, s én meglepve látom: Ő bizony úgy 60-70-es éveiben járó, mélyen barázdált arcú idős férfi…..s olyan, de olyan tempót diktált…amit én mindössze a település elejéig bírtam.

Nosza ezt nem hagyhatjuk, igyekeztem úgy futni, hogy a látómezőmben legyen…:-) Mintha máris a 28. Spar Maraton távját futnám.Spar Maraton

A sportpályához visszaérve látom a GPS-en 7 kilométert tudtam le, persze a versenyszellem nem hagy, most már melegek az izmok, tovább futok egy sőt még egy kört, így a vége 9 kilométer lett, 51 perc…szép.

Hűvös esték, ezer csoda vár még Rád! Folytasd a felkészülést Te is!